Snažan rast američke ekonomije u drugom tromjesečju

Dodajte komentar

Američka ekonomija porasla je za značajnih 4,2 odsto u drugom ovogodišnjem tromjesečju, april-jun, što je najbolji rezultat za gotovo četiri godine, a stručnjaci ukazuju da se u tekućem, trećem tromjesečju rast usporio zbog sporog napredovanja trgovine.

Prema podacima koje je danas objavila američka vlada, bruto domaći proizvod (BDP) nepromijenjen je u odnosu na prošlomjesečnu procjenu ministarstva trgovine SAD.

Predsjednik SAD Donald Tramp je dobar rezultat BDP istakao kao dokaz ispravnosti njegovog ekonomskog programa.

“Ide nam mnogo bolje nego što je iko mislio da je moguće”, rekao je Tramp novinarima u srijedu.

Međutim, veliki dio tog rasta potiče od žurnog naglog povećanja izvoza soje i druge robe prije no što su stupile na snagu kaznene tarife koje je uveo Tramp.

Ekonomisti vjeruju da se rast usporio u tekućem kvartalu na između tri i 3,5 odsto, što je takodje solidno. Iako je trgovina u drugom kvartalu povećala BDP za 1,2 procentna poena, zbog povećanja izvoza, očekuje se da će u trećem tromjesečju taj porast biti oko jednog procentnog poena. Nešto od toga mogu kompenzovati nabavke preduzeća da obnove zalihe.

“Rast i dalje izgleda prilično jak”, rekao je Džim O Saliven, ekonomista koji predviđa rast u trećem i četvrtom kvartalu od oko tri procenta “prije nego što zamah počne da blijedi 2019. godine”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *