Ford očekuje milijardu dolara manju dobit zbog američkih carina

Zbog carina na uvoz čelika i aluminijuma, koje je nedavno uvela Trumpova vlada, Ford Motors zabilježiće za milijardu dolara manju dobit, dok je Honda poručila da će više cijene čelika povećati troškove njenog  poslovanja za stotine miliona dolara.

„Iz perspektive Forda, carine na metale oduzeće nam oko milijardu dolara dobiti. Ako to potraje, biće i više štete”, kazao je izvršni direktor tog proizvođača automobila James Hackett u srijedu na poslovnoj konferenciji agencije Bloomberg.

Interne analize te kompanije pokazuju, naime, da će zbog carina na metale u ovoj i idućoj godini njena dobit biti manja za milijardu dolara.

Predsjednik SAD-a Donald Trump uveo je u 25-postotne carine na uvezeni čelik, a 10-postotne carine na uvoz aluminijuma iz većine zemalja.

Premda većinu čelika i aluminijuma koje koristi za svoja vozila Ford nabavlja na domaćem tržištu, Hackett je kazao da bi carine mogle rezultirati višim cijenama domaćih sirovina.

Rick Schostek, izvršni potpredsjednik podružnice Honde u Sjevernoj Americi, kazao je, pak, da će rast cijena čelika u SAD-u rezultirati stotinama miliona dolara dodatnih troškova poslovanja te kompanije. i to premda je više od 90 posto čelika u Hondinim automobilima koji se sklapaju u SAD-u američke proizvodnje.

Check Also

Švedski gigant za 148 miliona dolara kupio zagrebački Nanobit

Švedski proizvođač mobilnih igara Stillfront grupa preuzela je zagrebački Nanobit za 148 miliona dolara ili …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *