Devet finansijskih tajni Amiša

Stil života Amiša je zatvoren i misteriozan ljudima izvan zajednice. Jedino što o njima znamo su povremene reference u filmovima i pokoji dokumentarac. Stoga se postavlja pitanje, kako oni gledaju na novac? I šta možemo naučiti iz njihovog štedljivog načina života kako bi postali finansijski nezavisni?

Evo kojih 9 tajni Amiša će vas fascinirati, i ponešto naučiti:

1. Izbjegavaju dug i kreditne kartice

Dok su mnogi stanovnici regiona poznati po “uzimanju svega na kredit”, samo 20 posto Amiša posjeduje kreditnu karticu. Većina ih plaća gotovinom kako bi izbjegli dugove. Žive takođe po pravilu da uvijek plate na vrijeme.

Prema amiškom biskupu Ephraimu Lappu, “Platiti nekome na vrijeme je nastavak na zapovijed ‘ne ukradi’. Ako je rok plaćanja 10. u mjesecu, a vi plaćate 15., “kradete novac tom čovjeku punih pet dana.”

Amiši takođe paze na to je li neka stvar potrebna ili samo želja, i uče svoju djecu da shvate razliku između to dvoje kako bi izbjegli bespotrebna dugovanja.

Budući da tu filozofiju djeci usađuju od rane dobi, ona nauče cijeniti stvari koje imaju.

2. Sami uzgajaju svoju hranu

Amiši uzgajaju gotovo svu svoju hranu (meso i povrće) i tako štede, a usto se i hrane zdravije. Nemaju svi opciju da uzgajaju domaće životinje, ali gotovo svi imaju dovoljno mjesta da uzgoje svoje povrće.

3. Štednja im je prioritet

Prosječni Amerikanac štedi 5% svog dohotka, a prosječni Amiš otprilike 20%. Štednja je njihov stil života i čini ih finansijski nezavisnima. Sama činjenica da nikome ne duguju, a usput dobijaju i dodane bonuse na štednju, veseli većinu Amiša.

4. Izbjegavaju socijalnu pomoć države

Amišima se ne sviđa pomisao da će  primati kupone za hranu, socijalnu ili državnu pomoć. Ovu filozofiju možemo povezati s njihovim trudom da budu samodostatni i snažnom povezanosti unutar zajednice koja vjeruje da treba pomoći nekome kad je u finansijskoj nevolji.

5. Više cijene iskustva od “stvari”

Kad Amiši kupuju, kupuju nešto što je korisno i jako kvalitetno, čak iako je cijena ponekad visoka. Rijetko, ako ikad padaju u zamku marketinških kampanja koje su osmišljene da uzmu novac iz vašeg džepa. Imaju pravilan stav prema materijalnim stvarima i jako cijene iskustva i međuljudske odnose.

6. Vode biznise pametno

Prema Ericku Wesneru, autoru knjige “Zašto amiški biznisi uspijevaju“, mali biznisi u amiškom vlasništvu opstaju u 95% slučajeva, dok ostali samo u 50% slučajeva. Razlog tome je njihova sposobnost vođenja i snažna radna etika. Vlasnici biznisa ne delegiraju sav posao i sjede brojeći novac. Oni rade zajedno sa zaposlenima i stvaraju visoku reputaciju među osobljem i klijentima.

7. Rijetko što bacaju, i gotovo sve znaju da poprave

Štedljivost i snalažljivost su stil života Amišima. Iznošenu odjeću koriste za krpe, a slomljene alate popravljaju. To je donekle zbog toga što ne podliježu pomami za najnovijim trendovima i brendovima.

Njihova hvale vrijedna odluka da odlažu privremena zadovoljstva stvara im dugoročno bogatstvo koje potom troše na nove farme, kuće i stoku. Bitnija im je dugoročna sreća i finansijska sigurnost.

8. Kupuju u velikim količinama

Amiši su poznati po kupovanju na veliko; tako štede i hrane brojna usta. Sigurno znate da Amiši u pravilu imaju puno djece, i zato moraju da spremaju veće obroke. Kad se kaže  “kupovanje na veliko” misli se na puno više od prosječne kupovine u marketu. Amiške porodice kupuju ječam u vrećama od 20 kg, brašno u vrećama od 180 kg, i šećer u vrećama od 90 kg.

Iako kod većine naših porodica takve količine nemaju smisla, kupovina na veliko je, u razumnim količinama, odličan način da se uštedi.

9. Rijetko plaćaju maloprodajne cijene

Velike amiške porodice najčešće kupuju pametno, tj. kupuju na popustima, u prodavnicama polovne rode, na aukcijama i slično. Tamo nabavljaju odjeću, alate i kućanske potrepštine.

Izbjegavaju plaćanje pune cijene za stvari, jer shvataju da je bolje pronaći popuste, pogotovo ako stvari mogu popraviti i učiniti “kao novima” za besplatno.

Mnogi Amiši kupuju i u lokalnim Walmartovima, ako su u blizini. Iskorištavaju niske cijene i kupuju na veliko svugdje.

Prema časopisu Amish America: “Amiši nemaju moralne nedoumice pri kupovanju u velikim trgovinama, budući da im je to praktično i isplativo. Nerijetko možete vidjeti brojne amiške kočije na parkiralištu Walmarta i drugih trgovina.”

Posmatrajući amiški stil života i njihov odnos prema novcu, možemo naučiti mnogo o ličnim finansijama.

Na ovih devet načina možete trošiti manje, štediti više i ulagati novac u druge stvari.

Manager.ba

Check Also

Telekom: Osim besplatnih gigabajta, otključani i Extra TV kanali

Nakon besplatnog interneta koji za slobodne dane povodom Dana nezavisnosti poklanjaju korisnicima, Crnogorski Telekom je …

Leave a Reply

Your email address will not be published.