Argentina se zadužuje 57 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond saopštio je da je povećao kredit Argentini sa 50 na 57,1 milijardi dolara kako bi pomogao toj zemlji da stabilizuje svoju ekonomiju.

“Argentina je razvila ojačani ekonomski plan s ciljem da osnaži povjerenje”, izjavila je direktor MMF-a Kristin Lagard na konferenciji za novinare u Njujorku, koja je direktno prenošena u Buenos Ajresu.

Lagardova je rekla da su u osnovi novog plava fiskalna politika usmjerena na jačanje fiskalne pozicije, održavanje odgovarajuće finansiranog budžeta, monetarna politika fokusirana na smanjenje inflacije, plivajući devizni kurs i politika bez intervencija.

Ona je dodala da je centralni element plana postizanje budžetske ravnoteže do 2019. godine, 12 mjeseci ranije nego što je bilo planirano.

Cilj je da se tokom 2020. godine ostvari primarni suficit od jedan odsto, prenijela je agencija DPA.

“Ovi odlučni koraci smanjiće potrebe vlade za finansiranjem i umanjiće javni dug”, rekla je Lagardova.

Argentinski ministar finansija Nikolas Dujovne rekao je da će povećanje kredita omogućiti da se “odagnaju sve sumnje” finansijskih tržišta prema čvrstoći argentinske ekonomije.

Check Also

U Privrednoj komori detaljno predstavljen Maršalov plan – Evropa sad

Predstavnici Ministarstva finansija i socijalnog staranja predstavili su Upravnom odboru Privredne komore Crne Gore Maršalov …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *