Titovi dugovi i danas stižu na naplatu

Građani Srbije će do kraja godine morati platiti čak 337,95 miliona eura kredita preuzetim od vremena bivše SFRJ tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka, kako piše Blic.

I ove godine Srbija će platiti cijenu ugodnog i bezbrižnog života za vrijeme vladavine Josipa Broza Tita. Kako saznaje Blic, zbog jako skupih zajmova starih 40 i 48 godina koje su uzimali tadašnji premijeri Milka Planinc i Veselin Đuranović, državna blagajna će se ove godine isprazniti za više od 300 miliona eura. Poređenja radi, toliko bi Srbija sljedećeg mjeseca trebala da potroši na povećanje penzija za ukupno 1,7 miliona penzionera. To je i najveća kreditna obaveza koju Srbija mora platiti ove godine nakon onih obaveza od 856 miliona, nastalih po osnovi državnih obveznica izdatih na međunarodnom tržištu.

“To su krediti koje su premijeri dobijali od Pariškog i Londonskog kluba, te Svjetske banke i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Bili su to izuzetno skupi krediti uz fiksnu kamatu sa blizu sedam posto godišnje, a država je uzela 8,8 milijardi eura. Od Pariškog kluba posuđeno je 3,8 milijardi, od Londonskog 2,2 milijarde dolara. Prijašnjih godina u prosjeku smo vraćali po oko 250 miliona eura, a ove godine na naplatu dolazi skoro 340 miliona. Najviše Londonskom klubu, 151 milion eura, zatim Pariškom 121 milion, te Svjetskoj banci 65 miliona eura”, rekao je neimenovani izvor.

U to vrijeme republike SFRJ imale su mogućnost da se samostalno zadužuju. Takvu slobodu Planinc i Đuranović omogućili su im propisima, a zajmove su odobravale uglavnom međunarodne finansijske institucije. Ekonomista Ljubomir Madžar objašnjava kako su krediti prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija

“Krajem 60-ih i početkom 70-ih naši radnici su odlazili na rad u inostranstvo, pa se u zemlju tako slivalo dosta novca i od doznaka. Vremenom su se, međutim, takvih prihodi smanjivali, ali su potrošačke navike ostale iste. Krenulo se u zaduživanje”, naglašava Madžar.

Srbija već otplaćuje te dugove, a tokom prošlih mjeseci otplatili su njihov značajan dio.

“Svoje obaveze Srbija redovno servisira preko Narodne banke Srbije. Krajem aprila ove godine Srbija je otplatila sve obveze prema Londonskom klubu s ukupno 151,38 milion eura. Razlog su prije svega odlični rezultati na fiskalnom planu, ali i namjera države da ranije otplati skupe obaveze iz ranijeg razdoblja”, pojasnili su iz banke.

Kako kažu, pored redovne otplate rata glavnice i kamate, povremeno su otplatili i preostale rate glavnice koje su dolazile do novembra 2024. godine.

“Na ovaj način, uz smanjene spoljnjeg i javnog duga, poboljšana je i valutna struktura javnog duga, imajući u vidu da su ove obveze u američkim dolarima, isplaćene u dinarima. Smanjena su i plaćanja po osnovi kamata za buduće godine, s obzirom na to da je kamata na nove obveznice od 6,75 posto bila fiksna. Na ovaj način Srbija je ostvarila uštede i za buduće razdoblje”, kažu u narodnoj banci.

Obaveze prema kreditorima iz razdoblja SFRJ nisu se otplaćivale od maja 1992. godine do aprila 2002. godine. Sporazume o njihovoj regulaciji Srbija je od 2001. do 2005. godine zaključila sa Pariškim i Londonskim klubom, kao i sa Svjetskom bakom, dok je za obaveze prema Evropskoj investicijskoj banci potpisala sporazum sa EU. U Narodnoj banci Srbije kažu kako je dug prema EU otplaćen u cijelosti, zaključno sa prošlom godinom.

Express.hr

Check Also

Srebro kao investicija decenije

U doba ekonomske nesigurnosti, ljudi se neprestano okreću ulaganjima za koja se zna da štite …

One comment

  1. Gde su tupavci crvenostalgičari, šta oni kažu na ovo?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *