Plate i penzije neće biti smanjivane

1 komentar

Zarade zaposlenih u javnom sektoru neće biti smanjivane, a penzije će i dalje biti usklađivane, rečeno je iz Ministarstva finansija, u kojem su počele pripreme za koncipiranje državnog budžeta za narednu godinu.

“Ministarstvo finansija nije planiralo izmjenu Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, u dijelu smanjenja koeficijenata, odnosno smanjenja zarada”, navedeno je iz ovog resora u odgovoru na Pobjedino pitanje da li je tačna informacija koja se čuje u javnosti da se priprema smanjenje zarada kroz izmjene zakona, odnosno smanjenje koeficijenata i zvanja. Hoće li biti povećanja zarada, ostaje da se vidi.

Iz Ministarstva finansija su takođe objasnili da se ne planiraju nikakve korekcije penzija nadolje.

“Penzije takođe neće biti smanjivane, već će nastaviti da se usklađuju shodno definisanoj formuli. Zakonom o budžetu su planirana sredstva za redovnu isplatu penzija i navedeno usklađivanje, što će biti praksa i u narednom periodu”, pojasnili su iz Ministarstva finansija.

Prema podacima Ministarstva javne uprave, u javnom sektoru ukupno je zaposleno 51.480, na centralnom nivou 39.306, a u opštinama 12.174. Ukupan broj zaposlenih na centralnom nivou na određeno vrijeme je 3.963, a po osnovu drugih oblika angažovanja 674 ili ukupno 4.637 građana.

Podsjetimo, u julu je iz Ministarstva javne uprave poručeno da će napraviti upravu po mjeri građana, ali uz smanjenje troškova. Tada je najavljeno i da je planirano smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi na lokalnom nivou do kraja 2018, dok je za centralni nivo planirano smanjenje tri procenta zaposlenih.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • ovo je cilj koji ce tek biti moguce ispuniti kad dodje MMF i kad im se isporuci PIO zakon

    ali, hocemo li sad kada je smijenjen direktor direktorata za poresku politiku (?) konacno znati ko ce planirati prihode i da li ce se porezi mijenjati i na koji nacin

    i ko je i sta je presudilo da se konacno vrh poreske piramide (trideset godina partijskog i politickog neznanja koje je produkovalo onaj poreski dug koji i dalje raste) promijeni mozda bar za zeru na bolje

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *