Zaboravljeni i priključni putevi za petlje na Veruši i Mateševu?

Dodajte komentar

Prilikom ugovaranja izgradnje prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, Vlada je zaboravila priključne puteve u dužini od 6,4 kilometra do petlji Veruša i Mateševo. Dakle, Vlada je zaboravila put kojim se mještani Veruše i Mateševa uključuju na autoput.

Prema informacijama “Dana”, dobijenim od građevinskih stručnjaka, priključni putevi do petlji Mateševo i Veruša bi sa eksproprijacijom trebalo da koštaju oko pet miliona eura.

Kinezi su Vladu o priključnim putevima obavijestili krajem 2015. godine, isto kad i za zaboravljenu petlju Smokovac i priključke autoputa na struju i vodu

Osim što je zaboravila da u sklopu prioritetne dionice autoputa ugovori petlju na Smokovcu, napajanje infrastrukture strujom, kao i priključke za vodu, zaboravili su da u ugovor sa CRBC-om unesu i priključne puteve za petlje na Veruši i Mateševu. Prosto rečeno, zaboravili su put kojim bi se mještani Veruše i Mateševa uključivali na autoput, i put kojim bi se isključili sa autoputa. U pitanju je ukupno 6,4 kilometara puta, pet u Veruši i 1,4 kilometra u Mateševu.

To pokazuje interna informacija Vlade o aktivnostima na realizaciji projekta autoputa Bar-Boljare, usvojena 5. maja 2016. godine, koju je “Danu” dostavio MANS. U informaciji je navedeno da su Vladu, čiji je član tada bio i aktuelni premijer Duško Marković, Kinezi još krajem 2015. godine obavijestili da u ugovoru teškom 809,6 miliona eura nema priključnih puteva do petlje na Veruši i Mateševu.

Kinezi su Vladu 29. oktobra 2015. godine obavijestili da je potrebno projektovati četiri nove stavke petlju Smokovac, regionalni put od naselja Veruša do ukrštanja sa autoputem u ukupnoj dužini od pet kilometara, rekonstrukciju postojećeg lokalnog puta od petlje Mateševo do puta Mateševo Kolašin, u dužini 1,4 kilometra i snabdijevanje autoputa vodom. Dva dana kasnije, kako pokazuje infromacija koju je MANS dobio nakon dobijenog sudskog spora, Kinezi su obavijestili Vladu o troškovima izgradnje kanala cijevi za sistem vodosnabdijevanja, a 17. novembra iste godine o neophodnosti izmještanja nadzemnih dalekovoda visokih napona.

(Opširnije u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *