Iz Monteputa tvrde da petlja Smokovac nije zaboravljena

Dodajte komentar

Petlja Smokovac sastavni je dio dionice auto-puta Farmaci-Smokovac, koja je Detaljnim prostornim planom definisana kao druga etapa realizacije i posebno je kompleksna zbog toga jer se radi o vezi dva auto-puta, Bar-Boljare i Jadransko-jonskog autoputa i magistralnog puta M2, saopštio je direktor poslovne jedinice Monteputa za upravljanje projektom auto-puta Goran Vujović.

On tvrdi da Ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac Mateševo ništa nije zaboravljeno.

“Ako se ima u vidu navedeno, sadržaj ugovora i uobičajene FIDIC procedure, ne može se u bilo kom slučaju i kontekstu govoriti da se radi o “propustima” i “nedostacima” ugovora, ili “zaboravljenim radovima, “neznanju” ili “neodgovornosti” kako se navodilo u pojedinim medijima. Odmjereno i oprezno postupanje ugovorne strane ne znači i tajnovito i/ ili korupcionaško, kako se to i moglo čuti u medijima. Nijedan posao, posebno onaj ove vrijednosti i značaja, ne vodi se putem medija i kroz dnevno-politička nadmetanja, već prioritetno na osnovu stručnih mišljenja i stavova, što je bio i osnovni princip rada od početka realizacije projekta auto-puta Bar Boljare”, kazao je Vujović u intervjuu Pobjedi.

Ugovorom je precizirano da će izgradnja autoputa koštati državu 809 miliona eura, a predviđena je mogućnost da može biti uvećana za deset odsto. Zbog kompleksnosti, konstatovano je da petlju Smokovac, iako je dio naredne etape i nije dio idejnog projekta na osnovu koga je izvođač radova dostavio svoju ponudu, treba uključiti u ugovor radi osiguravanja pune funkcionalnosti i kompletnosti radova na projektu.

“U tom kontekstu pristupilo se traženju najpovoljnijeg rješenja za petlju Smokovac, saglasno važećim planskim dokumentima, sa ciljem da se veza izgrađenog dijela auto-puta i magistralnog puta, nađe u sklopu konačnog rješenja petlje Smokovac i realizuje kao prva faza cjelokupne petlje, do nastavka realizacije dionice Farmaci-Smokovac i donošenja konačne odluke o vezi sa Jadransko-jonskim auto-putem. Projektnim zadatkom je na osnovu svega ovoga predviđena fazna izrada projekta petlje Smokovac, kao obaveza izvođača radova, a samo izvođenje radova na pristupnoj saobraćajnici, odnosno dijelu petlje Smokovac, predstavlja naknadni rad i upravo iz tog razloga je ugovorom utvrđena i rezervisana okvirna suma do deset odsto ugovorne cijene za namjene finansiranja naknadnih i nepredvidivih radova”, istakao je Vujović.

On je naglasio da bi se izgradnjom prve faze petlje Smokovac ukupna dužina dionice sa postojećih 41 km se povećala na 42,5 km.

“I obezbijedilo bi se kvalitetno i konačno tehničko rješenje, sa naplatnom rampom na Smokovcu, koje bi bilo potpuno funkcionalno u ovoj fazi eksploatacije dionice Smokovac Mateševo, a omogućilo bi nesmetani nastavak realizacije dionice Farmaci-Smokovac i Jadransko-jonskog auto-puta nakon njegovog definisanja”, zaključio je Vujović.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *