Globalna potrošnja na digitalno oglašavanje bliži se broju od 100 milijardi dolara

Dodajte komentar

Potrošnja na digitalno oglašavanje u SAD-u i Velilkoj Britaniji skočila je prošle godine za 44 posto, na 52 milijarde dolara, pokazalo je najnovije istraživanje, čiji autori procjenjuju da se globalno potrošnja približava nivou od 100 milijardi dolara.

Digitalno oglašavanje privlačno je brendovima jer za razliku od objavljivanja digitalnih oglasa putem posrednika omogućuje direktan pristup potrošačima putem društvenih mreža, optimizaciju pretraživanja ili digitalnih sekretarica, poput Amazonove Alexe.

Skok potrošnje na digitalno oglašavanje u prošloj godini dijelom odražava težnju kompanija da same oglašavaju svoje proizvode, posebno nakon prigovora kompanija poput Procter & Gamblea i Unilevera na prevare pri oglašavanju na internetu. Oglašivače frustrira i problem ‘sigurnosti brenda’ koju može ugroziti objava oglasa uz neprimjereni sadržaj na internetu, te nastoje da preduzmu veću kontrolu nad ciljanjem određene publike.

“Nema sumnje da oglašivači nastoje da ojačaju vlastita odjeljenja za oglašavanje i da se spremaju više da troše na digitalno oglašavanje kako bi ostali konkurentni”, kaže autor istraživanja Damian Ryan iz računovodstvene kompanije Moore Stephens.

“Naše istraživanje pokazuje da je taj novac izdvojen iz budžeta za medije i da će snažno uticati na vrijednost agencija koncentrisanih na medije”, dodaje Ryan, aludirajući na tradicionalne agencije za oglašavanje, koje imaju teškoća s prilagođavanjem digitalnom dobu.

Kompanija Moore Stephens provela je istraživanje u saradnji sa savjetodavnom kompanijom za oglašavanje i medije WARC, obuhvativši 800 kompanija u Sjevernoj Americi, azijsko-pacifičkoj regiji i Evropi.

Istraživanje je pokazalo da su brendovi u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Americi prošle godine na digitalno oglašavanje potrošili 23 posto odgovarajućeg budžeta, u odnosu na 16 posto potrošenih godinu dana ranije.

Pritom je u američkim kompanijama 63 posto budžeta za tehnologiju potrošeno unutar kuće, u odnosu na 44 posto u godini ranije.

Paralelno su strogi evropski propisi o zaštiti podataka, koji su stupili na snagu u maju, i zabrinutost zbog odnosa prema podacima u Googleu i Facebooku, dvije najveće platforme za oglašavanje putem Interneta, podstakli više aktera u sektoru oglašavanja na spajanje odnosno reorganizaciju.

“Na početku smo razdoblja velikih promjena”, konstatovao je u razgovoru za Reuters autor istraživanja  Ryan.

Valja takođe pratiti pojavu kompanija koje nude platforme s kompletnim paketom usluga namijenjenih oglašivačima, napominje Ryan, izdvajajući primjer Adobe Systemsa i njegove akvizicije kompanije za elektronsku trgovinu Magento, teške 1,7 milijardi dolara.

Ovih je dana Adobe za 4,75 milijardi dolara kupio i proizvođača softvera za direktno oglašavanje među kompanijama Marketo.

“Brendovi u načelu nerado povjeravaju podatke agencijama (za oglašavanje). Jasan je trend da brendovi nastoje da preduzmu kontrolu nad tehnologijom oglašavanja”, zaključuje Ryan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *