Crna Gora napredovala na listi ekonomskih sloboda

Dodajte komentar

Ovogodišnji izvještaj o ekonomskim slobodama nam donosi vrlo ohrabrujuće vijesti. Ipak, nema prostora za preveliko slavlje jer su ekonomske slobode i dalje ugrožene od strane različitih populističkih i nacionalističkih tendencija koje uzimaju snažan zamajac ne samo u Evropi, već i širom svijeta. Crna Gora se po najnovijem izvještaju, uzimajući u obzir podatke iz 2016. godine, nalazi na 72. mjestu, što je napredak u odnosu na izvještaj iz 2016. godine kada se nalazila na 90. mjestu, piše portal Vjesnik slobode.

Crna Gora je, kako pišw ovaj portal, u odnosu na izvještaj iz 2016. godine popravila svoje rezultate u kategorijama veličina države (1.95↑), pravni sistem i vlasnička prava (0.09↑), i sloboda na međunarodnu trgovinu (0.02↑), dok bilježi nešto lošije rezultate u sljedećim kategorijama: čvrstoća valute (-0.13↓) i regulacije (-0.41↓).

Cjelokupni izvještaj za 2018. godinu, koji su pripremili Džejms Gartni, Robert Lovson, Rajan Marfi i Džošua Hol ispred Fraser Instituta, se bazira na podacima iz 2016. godine. Važno je napomenuti da su pomenuti autori koristili podatke iz 2016. godine, upravo iz razloga što su to poslednji dostupni podaci koji omogućavaju kompletnu komparativnu analizu.

Region Zapadnog Balkana i dalje predvodi Albanija koja je rangirana na 34. mjestu…
Hong Kong i Singapur su i dalje države predvodnice kada su u pitanju ekonomske slobode, dok se još u prvih deset nalaze i Novi Zeland, Švajcarska, Irska, Sjedinjene Američke Države, Gruzija, Mauricijus, Ujedinjeno Kraljevstvo, Australija i Kanada.

Deset najlošije rangiranih država po najnovijem izvještaju su Sudan, Gvineja Bisao, Angola, Centralna Afrička Republika, Republika Kongo, Sirija, Alžir, Argentina, Libija i Venecuela. Države kao što su Sjeverna Koreja i Kuba nisu se mogle rangirati zbog netransparentnosti i nedostatka podataka.

Region Zapadnog Balkana i dalje predvodi Albanija koja je rangirana na 34. mjestu, dok se na začelju nalazi Bosna i Hercegovina (98. mjesto). Srbija se nalazi na 84. mjestu, Hrvatska na 75. mjestu i Makedonija na 68. mjestu.

Rezultati brojnih akademskih istraživanja ukazuju na činjenicu da ljudi koji žive u državama koje izrazito njeguju ekonomske slobode uživaju veći prosperitet, političke i građanske slobode, i duži životni vijek.

Primjera radi, u državama koje se nalaze u gornjih 25 procenata (Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i Irska) prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi oko 40,376 američkih dolara (prema podacima iz 2016. godine) dok u državama koje se nalaze u donjih 25 procenata (Venecuela, Iran i Zimbabve) prosječan prihod po glavi stanovnika iznosi oko 5,649 američkih dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *