Trgovinski rat – opasnost po svjetsku privredu

Dodajte komentar

Nove američke carine od 10 odsto na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine jutros su stupile na snagu i predstavljajući i novi rizik za rast privrede u svijetu.

Administracija predsjednika Donalda Tramp uvela je carine noćas u 00.01. Peking bi trebalo, kako se očekuje, da odgovori povećanjem carina od pet ili 10 odsto na 60 milijardi američke robe.

Trampova administracija ranije je saopštila će za oko 5.000 proizvoda iz Kine od danas biti uvedene carine od 10 odsto, s tim da će 1. janaura one biti povećane na 25 odsto.

Tramp je u julu uveo carine od 25 odsto na kineske proizvode u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Kina je tada uzvratila sa sličnim carinama i sličnom količinom američkih proizvoda.

Kina je optužila SAD da iznose “lažne optužbe” s ciljem da “zaplaše” druge zemlje na polju trgovine, nakon što je povećala carinu na 60 milijardi američke robe kao odgovor na poslednju mjeru administracije predsjednika Donalda Trampa. Peking je optužbe izrekao na dan kada su na snagu stupile nove američke carine na kinesku robu.

SAD su “pokrenule seriju lažnih optužbi i iskoristile povećanje carina i druge mjere zastrašivanja na polju trgovine da bi nametnule svoje interese Kini uz pomoć ekstremnih mjera pritiska”, navodi se u saopštenju vlade, povodom ekonomskih i trgovinskih tenzija sa Vašingtonom.

Kineska uprava carine od danas je počela da naplaćuje dodatnu carinu od pet do 10 odsto na oko 1.000 američkih artikala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *