Sistem ne prepoznaje oko 100.000 zaposlenih u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Prema najnovojim podacima u Crnoj Gori je oko pedeset hiljada radnika koje sistem prepoznaje kao zaposlene ali se oni gube kada je riječ o prihodnoj strani budžeta. S druge strane prema nezvaničnim procjenama u Crnoj Gori oko 40.000 građana radi na crno. Dakle, skoro 100.000 zaposlenih crnogorski sistem ne prepoznaje u prihodnoj strani.

Ako je suditi prema ovim brojkama, neko u državi ne radi svoj posao i ogroman novac se gubi. Sa ovim je saglasan i generalni sekretar Unije slobodnih sundikata Srđa Keković koji za CdM kaže da bi, kada bi se ova naplata regulisala, u državi mogle povećati penzije i socijalna davanja.

Keković istieče da je alarmantno to što Crna Gora ima armiju od gotovo 100.000 zaposlenih kojih nema na prihodnoj strani budžeta.

“Postoji ogroman prostor da se poveća prihodna starna i da se davanja penzionerima i socijale povećaju, jer ovakve kakve su, nijesu primjerene i ne zadovoljavaju svrhu svog postojanja. Dakle, prostora i mogućnosti ima, ali treba da se profesionalnije radi posao. Kada bi institucije koje se bave naplatom, suzbijanjem sive ekononije, rada na crno, urednom naplatom poreza i doprinosa, imali bi prostora da se povećaju penzije i socijala, i to nije mali prostor. Godinama pitamo zašto se ne uzmu pare gdje ih ima. Država to neće. Zašto, je to tako, to je pitanje na koje mi nemamo odgovor”, rekao je Keković.

On naglašava da, ako hoćemo državu socijalne pravde, onda svako mora da ima minimum koji mu je potreban za dostojanstven život. Bolje je da više ljudi radi, a da se manje nalazi na državnom budžetu.

Stalno ponavljamo da ima dovoljno prostora da se ubiru sredstva da se pojačaju ti fondovi, da se povećaju penzije i socijala, ali se to ne dešava. Zašto državne institucije ne obavljaju profesionalno svoj posao, zašto ne uzmu te pare, to su pitanja. Da li je to zbog neprofesionalnog rada, je li to zato što neko nekome čini uslugu da se neko neosnovano bogati na teret države i prava zaposlenih, na to treba dati odgovore”, poručio je Keković za CdM.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *