Muke sa nekretninama u Australiji tek počinju

Dodajte komentar
Melburn

Kuća nije bila savršena. Dvosobna gradska kuća bez parkinga i dvorišta. Nalazila se u blizini glavnog puta i željezničke stanice zbog čega su večeri prilično bučne. Ali poput mnogih drugih mladih Australijanaca, Džordžija Bleki je mislila da mora da je kupi ili da će doživotno iznajmljivati stan.

Ona živi u Melburnu, jednom od najdivljijih i najskupljih tržišta nekretnina na svijetu. Cijene stanova su samo u proteklih šest godina porasle više od 50 posto.

U Sidneju, drugom velikom centru nekretnina u Australiji, cijene su još više. Dva grada su među najmanje prijemčivim svjetskim gradovima kada je riječ o kupovini nekretnina, gori od Njujorka i Londona. Zbog hipoteka, Australijanci su među najvećim korisnicima kredita na svijetu. A sada će ljudi poput Blekijeve možda platiti cijenu.

Ona i njen partner su prošlog avgusta kupili kuću za 720.000 australijskih dolara, oko 533.000 američkih. Ali od kada je tržište dostiglo vrhunac u novembru, vrijednost kuća u okolini je pala za šest procenata.

“Ako cijene krenu da padaju, gdje ste onda vi”, rekla je 31-godišnja Džordžija, advokat.

Tržište nekretnina u Sidneju i Melburnu je neke vlasnike nekretnina pretvorilo u milionere, dok mnogi milenijalci vjeruju da nikada neće sebi moći da priušte kuću. Niko još uvjek ne predviđa krizu poput američke. Zapravo, mnogi ekonomisti misle da će cijene uskoro skočiti.

Ali duži pad cijena bi mogao da ugrozi javnu potrošnju i pritisne vlasnike koji su se previše zadužili kod banaka u vrijeme stagnacije plate. Globalne kamatne stope takođe rastu, što znači da bi mnogi Australijanci mogli da uskoro budu suočeni sa višim ratama zbog popularnijih hipoteka sa promjenjivom ratom.

Sada su mnoga domaćinstva prinuđena da prodaju “što je najveća šibica koja može da zapali stvari”, kaže Ričard Holden, profesor ekonomije na Univerzitetu Novi Južni Vels.

U Sidneju i Melburnu živi oko 40 posto populacije i tamo je koncentrisana najveća tržišna vrijednost. Ove godine, cijene kuća su pale za više od dva posto u Sidneju i gotovo dva posto u Melburnu.

Pad se djelimično pripisuje ograničenjima postavljenim stranim kupcima kako bi se ograničio dolazak bogatih emigranata i investitora iz Kine. Ali su cijene, kažu mnogi stručnjaci, jednostavno previše i prebrzo skočile.

“Na ivici smo”, kaže Martin Nort iz nezavisne savetodavne i istraživačke firme Digital Finance Analytics. “Sve sile koje su proteklih 20 godina podigle cijene kuća i dugovanja sada dolaze do kritične tačke.”

Pa ipak, hipotekarne rate su prošle godine mahom bile stabilne. Finansijska obavještajna firma Moody Analytics predviđa da će cijene kuća krajem godine nastaviti da rastu.

Visoke cijene kuća odražavaju uspon australijske ekonomije koja više od četvrt vijeka nije doživjela recesiju. Demografija naročito pomaže Sidneju i Melburnu jer su to gradovi koji privlače kako Australijance tako i imigrante.

Otprilike četvrtina australijskih domaćinstava ima manje od jedne mjesečne plate ušteđeno kako bi platili sljedeću ratu za stan.

“Gdje god da pogledate, vidite ledene bregove”, kaže Nort.

© 2018 The New York Times

Izvor: Nedeljnik.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *