Kina otkazala pregovore sa SAD, pale akcije na azijskim berzama

Na azijskim berzama danas su cijene dionica pale jer je Peking otkazao trgovinske pregovore sa SAD-om, dok su cijene nafte porasle nakon što je OPEC odlučio da neće povećati proizvodnju “crnog zlata”.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon tri dana rasta.

No, obim trgovanja je mršav jer se zbog praznika na najvećim berzama – u Tokiju, Šangaju i Seoulu – ne radi.

Cijene dionica u Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 1,2 posto. Azijski ulagači su suzdržani jer danas na snagu stupaju 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD, prenosi SEEbiz.

Peking će, kako je najavio, uzvratiti carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode. Uz to, otkazao je za ovu nedjelju zakazane pregovore o trgovini te poručio da zamjenik premijera Liu He neće doći na sastanak u Vašington.

Trgovinski rat počeo u julu

Trgovinski rat između dve najveće svjetske privrede započeo je u julu kada je Vašington uveo carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Tenzije su ojačale u avgustu kada je u drugoj rundi borbe Tramp uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vredne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta, a trgovinski rat između njih mogao bi se dodatno zaoštriti jer je predsjednik SAD-a Donald Tramp najavio da bi mogao uvesti carine i na preostali uvoz Kine vrijedan 267 milijardi dolara.

– Problem je što bi trgovinski sukob mogao dodatno da eskalira jer su dvije strane vrlo daleko po ključnim pitanjima. Tramp je i dalje prkosan i poručuje da je vrijeme da se čvrsto stane u vezi Kine, a njegova pretnja carinama na sav kineski uvoz i dalje stoji – kaže Shane Oliver, ekonomista u firmi AMP.

Američka valuta stabilna

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,22 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,25 bodova.

Pritom se cijena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,55 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs eura takođe kreće na nivou od petka, oko 1,1750 dolara, prenosi SEEbiz.

Check Also

Mtel: Za 12 godina – 12 najboljih modela telefona po najpovoljnijim cijenama

Povodom 12 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori kompanija m:tel je od sjutra pripremila 12 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *