Kina otkazala pregovore sa SAD, pale akcije na azijskim berzama

Dodajte komentar

Na azijskim berzama danas su cijene dionica pale jer je Peking otkazao trgovinske pregovore sa SAD-om, dok su cijene nafte porasle nakon što je OPEC odlučio da neće povećati proizvodnju “crnog zlata”.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon tri dana rasta.

No, obim trgovanja je mršav jer se zbog praznika na najvećim berzama – u Tokiju, Šangaju i Seoulu – ne radi.

Cijene dionica u Australiji, Singapuru i Hong Kongu pale su, pak, između 0,1 i 1,2 posto. Azijski ulagači su suzdržani jer danas na snagu stupaju 10-postotne carine na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz u SAD, prenosi SEEbiz.

Peking će, kako je najavio, uzvratiti carinama na uvoz 60 milijardi dolara vrijedne američke proizvode. Uz to, otkazao je za ovu nedjelju zakazane pregovore o trgovini te poručio da zamjenik premijera Liu He neće doći na sastanak u Vašington.

Trgovinski rat počeo u julu

Trgovinski rat između dve najveće svjetske privrede započeo je u julu kada je Vašington uveo carine na 34 milijardi dolara vrijednu kinesku robu.

Tenzije su ojačale u avgustu kada je u drugoj rundi borbe Tramp uveo 25-postotne carine na uvoz 16 milijardi dolara vredne kineske robe.

Kina je u oba slučaja uzvratila carinama istog intenziteta, a trgovinski rat između njih mogao bi se dodatno zaoštriti jer je predsjednik SAD-a Donald Tramp najavio da bi mogao uvesti carine i na preostali uvoz Kine vrijedan 267 milijardi dolara.

– Problem je što bi trgovinski sukob mogao dodatno da eskalira jer su dvije strane vrlo daleko po ključnim pitanjima. Tramp je i dalje prkosan i poručuje da je vrijeme da se čvrsto stane u vezi Kine, a njegova pretnja carinama na sav kineski uvoz i dalje stoji – kaže Shane Oliver, ekonomista u firmi AMP.

Američka valuta stabilna

Zbog toga i na valutnim tržištima vlada oprez. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 94,22 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 94,25 bodova.

Pritom se cijena dolara prema japanskoj valuti kreće oko 112,55 jena, kao i u petak na zatvaranju tržišta.

Američka je valuta stabilna i u odnosu na evropsku, pa se kurs eura takođe kreće na nivou od petka, oko 1,1750 dolara, prenosi SEEbiz.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *