Porsche odustaje od dizela

Dodajte komentar
Kao prvi njemački proizvođač automobila, Porsche odustaje od proizvodnje automobila s motorima na dizel, saopšteno je u nedjelju u Stuttgartu.

„Za Porsche, koji je poznat kao proizvođač sportskih automobila, motori na dizelski pogon uvijek su igrali sporednu ulogu i zato smo odlučili da ubuduće više ne proizvodimo automobile s takvim pogonom”, saopšteno je u nedjelju iz uprave Porschea.

Kompanija, koja radi u sastavu koncerna Volkswagen, najavila je da će se ubuduće fokusirati na segment koji je specijalnost Porschea.

“Radi se o emocionalnim, jakim benzinskim motorima, hibridima, a od sljedeće godine i elektroautomobilima”, rekao je za dnevnik Bild am Sonntag predsjednik uprave Porschea Oliver Blume. Objasnio je da sam Porsche nikad nije razvijao dizelske motora, ali je, uprkos tomu „pretrpio štetu” zbog krize dizelskih motora nastale nakon skandala s manipulisanjem vrijednostima izduvnih gasova.

“Dizelska kriza nam je donijela mnogo nevolja”, rekao je Blume. Svi vozači Porschea s dizelskim motorima mogu biti mirni, oni „ne trebaju brinuti” jer će se servisiranje ovih motora obavljati i dalje, dodao je.

Porsche je odluku o odustajanju od dizelskog pogona objavio isti dan kada je najavljen i tzv. dizelski samit u kancelariji kancelarke Angele Merkel na kojem bi predstavnici politike i automobilskih kompanija trebali odlučiti kako spriječiti zabranu vožnje dizela u njemačkim gradovima. Njemačka kancelarka i predstavnici vlade preferiraju tehničke karakteristike na vozilima norme Euro 5 koji su trenutno, kao i sve niže norme, obuhvaćeni zabranama saobraćaja u nekim gradovima.

Automobilski koncerni odbacuju takvo rješenje kao preskupo. Ministar saobraćaja Andreas Scheuer predložio je i rješenje po kojem bi vlasnicima dizela s motorima norme Euro 5 bio ponuđen povoljan otkup vozila u zamjenu za novija vozila s oznakom 6 koja zadovoljavaju norme vezane uz emisije ugljen dioksida.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *