Norveška centralna banka podigla ključnu kamatnu stopu prvi put u sedam godina

Norveška centralna banka u četvrtak je podigla ključnu kamatnu stopu prvi put u sedam godina, u kontekstu oporavka norveške ekonomije od višegodišnjeg razdoblja slabašnih cijena nafte i posljedica finansijske krize iz 2008. godine.

Centralna banka podigla je ključnu kamatnu stopu za četvrtinu procenta, na 0,75 posto, najavivši takođe kako bi je uskoro mogla dodatno povisiti. Zadnji su put podignute u maju 2011. godine.

“Procjene izvršnog odbora u vezi izgleda i rizika sugerišu da će ključna kamatna stopa vrlo vjerovatno biti dodatno povećana u prvom kvartalu iduće godine”, stoji u saopštenju guvernera Oysteina Olsena.

Ujedno su poručili da u idućim godinama očekuju postupan rast kamatnih stopa. Današnja odluka banke bila je uvelike očekivana. Ključna kamatna stopa na rekordno je niskim nivoima od marta 2016. godine, u kontekstu posljedica finansijske krize 2008. i oštrog slabljenja cijena nafte i gasa, inače glavnog pokretača norveške ekonomije.

U posljednje vrijeme ekonomija bilježi solidan rast, ponajprije zahvaljujući budžetskoj i monetarnoj politici i rastu cijena nafte.

Norveški bruto domaći proizvod (BDP), koji isključuje stavke transporta te naftu i gas, u prvom je tromjesečju porastao za 0,6 posto, a u drugom za 0,5 posto. Očekuje se da će rast ekonomije dodatno ubrzati u budućnosti zahvaljujući investicijama u naftom sektoru koje su u porastu.

Check Also

Mtel: Za 12 godina – 12 najboljih modela telefona po najpovoljnijim cijenama

Povodom 12 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori kompanija m:tel je od sjutra pripremila 12 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *