Kutle: Bankarski sektor u BiH nije nikad tako dobro izgledao kao sad

Dodajte komentar

Ukupno gledano, bankarski sektor u Bosni i Hercegovini nije nikad tako dobro izgledao kao sad, kazao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, na svečanosti 16. uručenja priznanja “Zlatni BAM” najsupješnijim bankama koja je, u organizaciji finansijsko-poslovnog magazina Banke i biznis u BiH, održana sinoć u Sarajevu.

-Rezultati poslovanja u prvih šest mjeseci su zavidni na svim nivoima. Svi parameti su pozitivni. Prema ukupnom gledanju, sa pozicija aktive i pasive, troškova i prihoda, bankarski sektor nikad nije tako dobro izgledao i ukoliko ne bude nekih dugoročnih negativnih faktora on može biti dugo jedan pravi oslonac razvoja privrede i služiti na dobrobit svih građana BiH, kazao je Kutle.

On je napomenuo da danas u BiH radi blizu 10.000 zaposlenih u bankama. Aktiva banaka je krajem jula gotovo prešla 30 milijardi KM, krediti su došli na nivo od 20 milijardi, a depoziti na gotovo 21 milijardu KM.

– Već smo odavno zemlja koja ima veće depozite od kredita što znači da se sami možemo finansirati, razvijati. Bankarski sektor je već dotle došao da bi mogao, i ja se nadam da hoće, puno toga više dati javnom sektoru, puno više investicija, puno više novca za infrastrukturu u BiH za kojom svi vapimo, dodao je Kutle.

On je podsjetio da je bankarstvo u Bosni i Hercegovini, kao nigdje u regiji, bilo razrušeno, kao i cijela Bosna i Hercegovina, te da nije bilo banaka, bankara i klijenata.

-Kroz ove 24 godine došli smo dotle da smo pomogli sami sebi u razvoju kljenata, pomogli u razvoju djelatnika, razvili institucije koje su, mogu danas sa ponosom reći, bliže Evropskoj uniji nego bilo koji sektor u Bosni i Hercegovini, izuzimajući samo pojedine start-up kompanije, naglasio je Kutle
te dodao da danas imamo realnost da su banke postale “kisik življenja i privredi i ljudima”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *