Hrvatska ima ozbiljan problem sa nedostatkom radnika

Dodajte komentar

Stanje u hrvatskoj ekonomiji je dramatično, nedostatak radne snage je ogroman i sve više ugrožava dalji razvoj zemlje, a prijeti i opstanku brojnih kompanija.

Zbog toga Hrvatsko udruženje poslodavaca od Vlade traži da se konačno primi reformi i omogući poslodavcima normalno poslovanje, poruka je koju su čelnici krovnog udruženja hrvatskih poslodavaca poslali javnosti.

“Situacija je došla do grla. Ove reforme koje se najavljuju nisu reforme, nego samo određene promjene, one neće omogućiti zadržavanje radne snage niti će plate zbog njih rasti. Reformi u Hrvatskoj nema”, poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Dodala je kako posla u Hrvatskoj ima više nego ikada, ali nema ko da ih radi. To znači, požalili su se poslodavci, da će morati odustajati od pojedinih poslova, a da bi mnogi zbog toga mogli završiti i u bankrotu, a posljedice će osjetiti i državna blagajna u koju će se slivati manje prihoda.

Problem s radnom snagom dodatno komplikuje otvaranje tržišta rada susjedne Slovenije, a 2020. i Austrije. Već sada, istakao je Zdravko Jelčić iz požeškog Spin Valisa, jedne od perjanica hrvatske drvne industrije, ta kompanija mjesečno ostaje bez u prosjeku pet radnika, koji odlaze da rade u inostranstvo.

Franjo Turek, predsjednik HUP-ovog Udruženja metalne industrije, požalio se na sporost birokratije prilikom uvoza radnika, dok je Tihomir Premužak, predsjednik HUP-ove podružnice Varaždin, istakao da je nekome ko živi na sjeverozapadu Hrvatske praktično svejedno putuje li na posao u Zagreb ili Maribor jer su im oba grada manje-više jednako udaljena.

Izlaz iz slijepe ulice poslodavci vide u poreskom rasterećenju za, na primjer, 13. platu i topli obrok, što bi poslodavcima omogućilo povećanje plata njihovim radnicima, kao i u liberalizaciji tržišta rada, odnosno slobodnom uvozu radne snage iz inostranstva u zavisnosti od potreba poslodavaca.

Dugoročno rješenje, pak, leži u pokretanju reformi koje bi smanjile upravni aparat i birokratizovanost, te sporost u donošenju odluka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *