Borba za TV mrežu SKY riješiće se na aukciji

Dodajte komentar

Borba Comcast-a i 21st Century Fox-a oko kontrole nad televizijskom mrežom Skaj riješiće se na aukciji koja treba da okonča mjesece ponuda i kontraponuda američkih medijskih giganata za ulazak na evropsko tržište plaćenih televizija.

Aukcija će početi po zatvaranju Londonske berze sjutra i završiti u subotu uveče posle najviše tri runde ponuda, saopštilo je britansko regulatorno tijelo.

Foks je počeo nadmetanje prošlog decembra kada je pokušao da dobije 61 odsto Skaja koje već ne posjeduje. Komkast je potom ponudio 26 milijardi funti (34,3 milijarde dolara), čime je nadmašio poslednju Foksovu ponudu od 24,5 milijardi dolara, prenio je Asošijetid pres.

Britansko regulatorno tijelo je navelo da će aukcija “obezbijediti uredan okvir za rješavanje” situacije.

Foks, koji je iznio nižu ponudu, imaće pravo da iznese novu ponudu u prvoj rundi aukcije, a Komkast će imati priliku da iznese kontraponudu u drugoj rundi. Obije strane će imati šansu da istovremeno iznesu povećanu ponudu tokom treće i poslednje rude. Sve ponude moraju biti u gotovini.

Mada je na dioničarima Skaja da prihvate ponudu koja im se najviše svidja, veći dio terena za takvu odluku je već pripremljen. Odluku o pobjedniku će donijeti panel što je prije moguće.

Skaj je jedinstveni resurs. On radi u Austriji, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, kao i u Velikoj Britaniji. Ima 22,5 miliona korisnika, koje najviše privlače Engleska premijer liga i serija “Igra prestola”.

Za Komkast, Skaj je prilika za dalji rast, pošto je to kompanija koja je pokazala kvalitet u sportskom i zabavnom programu, pored tehnologije kojom omogućava program.

Foks, s druge strane, dugo već pokušava da preuzme kontrolu nad Skajom.

Posljednji pokušaj Ruperta Mardoka propao je 2011, usred skandala s prislušklivanjem telefona, u kojem su novinari Mardokovih novina optuženi da su imali nelegalan pristup glasovnim porukama žrtava kriminala, slavnih ljudi i članova kraljevske porodice.

Posljednja slična aukcija je bila 2007, kada je Tata pobijedila CSN za kupovinu britanskog Korusa (Corus), čime je stvoren jedan od pet tada najvećih proizvodjača čelika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *