Pravilo 5 minuta: Kako da se izborite protiv lijenosti

Sigurno znate nekog ili ste se vi našli u situaciji kada ste prelistavali stotine slika na Instagramu umjesto da radite nešto korisnije. Ima lijeka i za to. Zanimljivo je da nam savjet protiv lijenjosti daje baš direktor mreže koja nas često sprječava da budemo produktivni i vrijedni.

Kevin Sistrom (Kevin Systrom), direktor i suosnivač Instagrama, kaže da je njegov najvažniji sat, koji ima samo za sebe, ujutru. Tada – vježba punih 60 minuta. Sistrom kaže da se budi svakog jutra i dugo vozi bicikl. Jednog dana će, kako kaže, savladati i najteže i najzahtjevnije ture po Francuskoj.

On nije jedini koji vježba ujutru kako bi tokom dana bio produktivniji. Ovu naviku dijele i direkor  Applea Tim Kuk, osnivač Twittera i  Squarea Džek Dorsi, kao i osnivač „Virgin Groupa“ Ričard Brenson.

Kako im polazi za rukom da se drže ove rutine svakog jutra, čak i kada su po cijeli dan zauzeti i pretrpani obavezama?

Pravilo “5 minuta”

Sistrom takođe ima pravilo pomoću kojeg se oslobađa odugovlačenja i lijenosti:

“Ako nešto ne želite da radite a znate da bi trebalo, sklopite sami sa sobom dogovor da to radite bar 5 minuta. Poslije 5 minuta zaboravićete da ste sebi dali rok i završićete sve.”

I to jeste tačno. Sjetite se koliko ste puta čuli da najbolji način da se nešto završi jeste – početi. I to je ujedno najteži dio. Motivisati sebe na početak obično je najveća borba. Ali, šta kada kažete sebi da ćete raditi samo 5 minuta? Onda je mnogo lakše preduzeti prve korake.

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

One comment

  1. “Sistrom kaže da se budi svakog jutra i dugo vozi bicikl…” Nista strasno. Cekam ga da se javi prvo jutro kad se ne probudi 8-o

Leave a Reply

Your email address will not be published.