Peugeot e-Legend: Stigao iz prošlosti, zaputio se u budućnost (foto, video)

Dodajte komentar

Peugeot je predstavio retro-futuristički koncept električnog kupea čiji je dizajn inspirisan klasičnim modelom 504 Coupe.

Francuski proizvođač zagledao se u svoju prošlost, ali na umu ima ne tako daleku budućnost.

Peugeot e-Legend predstavlja spoj te dvije krajnosti – dizajnom spoljašnjosti podsjeća na nekadašnje automobile s kraja 1960-tih i početka 1970-tih, a opremljen je tehnologijama koje tek treba da zažive u vozilima u vremenima koja dolaze.

Klasični Peugeot 504 Coupe nije slučajno izabran kao uzor za izgled novog koncepta. Ovaj automobil jedan je od stilski najuspjelijih modela u istoriji francuskog proizvođača.

Nastao je krajem ‘60-tih, a dizajn potpisuje Pininfarina.

Svoje iskreno oduševljenje novim konceptom nije mogao da sakrije ni direktor kompanije, Žan-Filip Imparato, koji je izjavio da se zbog njega “osjeća kao dijete”.

Pored prepoznatljive retro siluete, e-Legend ima i karakteristične stilske detalje koji podsjećaju na 504 Coupe, kao što su široka prednja maska sa dvostrukim farovima koji izviruju ispod spuštene haube ili trostruka stop svijetla pozadi.

Pogledajte video:

Električni pogon ovog koncepta proizvodi 462 ks (340 kW) i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Strujom se napaja iz paketa baterija kapaciteta 100 kWh. Iz mesta do stotke ubrzava za manje od 4 s, a maksimalna brzina automobila je 220 km/h.

Peugeot tvrdi da sa punim baterijama koncept može da pređe do 600 km. Na superbrzom punjaču baterije mogu da se dopune za narednih 500 km vožnje za svega 25 minuta.

Peugeot e-Legend opremljen je tehnologijom samovozećih automobila, pa po potrebi konceptom može da upravlja kompjuter.

U autonomnom modu volan i papučice nožnih komandi se uvlače kako ne bi smetale vozaču koji tada može da se udobno zavali u retro sedišta nalik foteljama.

Peugeot e-Legend će moći da se vidi uživo od 2. do 14. oktobra na sajmu automobila u Parizu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *