Na sezonskim poslovima angažovano oko 9.000 domaćih radnika

Dodajte komentar

Do 1. septembra, prema podacima Zavoda za zapošljavanje, na sezonskim poslovima angažovano je oko 9.000 domaćih radnika. No, to nije konačna brojka, jer Poreska uprava treba da dostavi pokazatelje o prijavama na obavezno socijalno osiguranje. Osim kvalifikovanih i radnika na pomoćnim poslovima iz Crne Gore ove godine je bilo angažovano i oko 20 odsto stranaca.

Uslovi rada

“Poslodavci koji su se Zavodu obraćali za radnu snagu nudili su, uglavnom, povoljne uslove za rad, obezbijeđen smještaj i ishranu. Plate su se kretale u rapsonu između 210 i 350 eura za nekvalifikovane poslove i od 350 do 600 pa i više za kvalifikovane radnike”, kaže načelnica Odsjeka za rad sa poslodavcima mr Sonja Ivanović.

U Budvi je zaposlen rekordan broj sezonskih radnika. Birou rada Budva poslodavci su tražili blizu 5.000 sezonaca.

Iz Kancelarije Biroa rada Budva iskazuju zadovoljstvo masovnošću sezonskog zapošljavanja. Po riječima Nebojše Vujačića, postignut je rekord u odnosu na prethodne godine.

“Na sezonskim poslovima nalaze se 782 lica sa budvanske evidencije. Poslodavci su i ove godine raspisali oglase za 4.800 radnika. Najviše su traženi kuvari, konobari, poslastičari, sobarice, servirke… Angažovali smo veliki broj lica i sa evidencije drugih biroa. Uspjeli smo, uglavnom, da zadovoljimo potražnju za sezonskim radnicima”, ističe Vujačić.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *