Kretanje dolara ne može ugroziti stabilnost crnogorskog bankarskog sistema

Dodajte komentar

Veoma je teško predvidjeti buduća kretanja dolara, s obzirom na učestalost promjena njegovog kursa u prethodnom periodu, ocijenjeno je na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana, koji se održava u Bukureštu, od 19. do 21. septembra. Sastanku prisustvuje i guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić koji je saopštio da kretanje dolara ne može ugroziti stabilnost i zdravlje bankarskog sistema u Crnoj Gori, s obzirom na to da je, kako tvrdi, učešće kredita u ovoj valuti zanemarivo.

“Dolar može da utiče na finansijsku stabilnost i, dalje, na potencijale rasta, ali se ne očekuje dugoročniji uticaj, s obzirom da snažna valuta može potkopati konkurentnost i imati druge negativne posljedice po američku ekonomiju”, rečeno je tokom sastanka Kluba guvernera.

Naime, postoje različita mišljenja oko toga da li i u kojoj mjeri snažan dolar doprinosi američkoj ekonomiji, pa pojedini zvaničnici čak smatraju da jak dolar guši privredu SAD, preko sve veće konkuretnosti kineskih kompanija.

“Snaženju dolara doprinose kamatne stope koje su u Sjedinjenim Američkim Državama više u odnosu na Evropsku uniju i Japan, izuzetno niska stopa nezaposlenosti, kao i snažan rast zabilježen tokom ove godine, dok na njegovo slabljenje utiču i dalje visoki nivoi deficita tekućeg računa, budžetskog deficita i javnog duga u Americi“, saopštio je Žugić i dodao da je kretanje dolara ne može ugroziti stabilnost i zdravlje bankarskog sistema u Crnoj Gori, s obzirom da je učešće kredita u ovoj valuti zanemarivo.

Tokom sastanka, guverneri i ostali visoki zvaničnici iz svijeta monetarne politike i finansija razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim temama i daljem unapređenju međusobne saradnje.

Centralna banka Crne Gore članica je Kluba guvernera centralnih banaka zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana od 2005. godine.

Podjećamo da se Crna Gora za izgradnju prve dionice autoputa Bar-Boljare zadužila kod kineske Exim banke u iznosu od 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

Prije nekoliko dana je objavljeno da su Kinezi dostavili Vladi račun u iznosu od 115 miliona eura za gradnju prve faze petlje Smokovac, elektro i vodovodne mrežu za autoput, koje je tim bivšeg ministra saobraćaja Ivana Brajovića “zaboravio” da stavi u ugovor o gradnji prioritetne dionice autoputa Podgorica-Mateševo.

Nakon objavljivanja te informacije u Ministarstvu saobraćaja još ne znaju da li će cijena gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar Boljare biti uvećana, ali ne poriču mogućnost da troškovi mogu porasti do 10 odsto.

Iz tog ministarstva je pojašnjeno da je ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo predviđena mogućnost da cijena može biti uvećana za deset odsto.

Kako je ugovorom precizirano da će izgradnja autoputa koštati državu 809 miliona eura, cijena bi, dakle, mogla biti uvećana do 80,9 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *