Guverner Žugić na sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana

1 komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić učestvuje na 40. sastanku Kluba guvernera zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana, koji se održava u Bukureštu, od 19. do 21. septembra.

Ovogodišnji sastanak Kluba guvernera posvećen je pitanjima vezanim za monetarnu politiku i finansijsku stabilnost, sa posebnim osvrtom na uticaj snaženja američkog dolara.

Učesnici sastanka su se saglasili da je veoma teško predvidjeti buduća kretanja dolara, s obzirom da na učestalost promjena njegovog kursa u prethodnom periodu. Upravo zbog toga, konstatovano je da dolar može da utiče na finansijsku stabilnost i, dalje, na potencijale rasta, ali se ne očekuje dugoročniji uticaj, s obzirom da snažna valuta može potkopati konkurentnost i imati druge negativne posljedice po američku ekonomiju. Naime, postoje različita mišljenja oko toga da li i u kojoj mjeri snažan dolar doprinosi američkoj ekonomiji, pa pojedini zvaničnici čak smatraju da jak dolar guši privredu SAD, preko sve veće konkuretnosti kineskih kompanija.

„Snaženju dolara doprinose kamatne stope koje su u Sjedinjenim Američkim Državama više u odnosu na Evropsku uniju i Japan, izuzetno niska stopa nezaposlenosti, kao i snažan rast zabilježen tokom ove godine, dok na njegovo slabljenje utiču i dalje visoki nivoi deficita tekućeg računa, budžetskog deficita i javnog duga u Americi“, saopštio je guverner Žugić i dodao da je kretanje dolara ne može ugroziti stabilnost i zdravlje bankarskog sistema u Crnoj Gori, s obzirom da je učešće kredita u ovoj valuti zanemarivo.

Tokom sastanku, guverneri i ostali visoki zvaničnici iz svijeta monetarne politike i finansija razmijenili su mišljenja i o ostalim aktuelnim temama i daljem unapređenju međusobne saradnje.

Centralna banka Crne Gore članica je Kluba guvernera centralnih banaka zemalja centralne Azije, regiona Crnog mora i Balkana od 2005. godine.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Zugic – profesionalna i moralna gromada. Samo kod nas takav čovjek može da obnaša visoke funkcije, pravi neviđene faulove i ne odgovara…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *