Bojkot četiri zemlje učinio svoje: Qatar Airways objavio gubitak od 70 mil dolara

Dodajte komentar

Katarska aviokompanija Qatar Airways je objavila gubitak od 69 miliona dolara u ovoj finansijskoj godini, što je pad od više od 800 miliona dolara u odnosu na prethodnu godinu, javili su američki mediji.

Prevoznik na duge relacije pripisuje ovaj rezultat trenutnom bojkotu u Dohi od četiri arapske zemlje.
Gubici koje aviokompanija predviđa pokazuju izazove sa kojima se još uvijek suočava Katar, mala zemlja na Arapskom poluostrvu bogata energetskim resursima.

“Ova turbulentna godina neizbježno je uticala na finansijske rezultate, što odražava negativan efekat do kojeg je ilegalna blokada dovela”, rekao je izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar al-Bakr. “Međutim, sa zadovoljstvom mogu reći da je uticaj minimiziran, svakako nije tako loš kao što su se naši susjedi nadali”, dodao je on.

Qatar Airways, sa sjedištem u Dohi, prijavio je prihod od 11,5 milijardi dolara u 2018. Kompanija je prilagodila svoj profit za 2017. na 766 miliona dolara sa prihoda od 10,7 milijardi dolara. Ovaj rezultat ne odražava efekat bojkota, koji je počeo 5. juna 2017. godine.

Bojkotom je zatvoren vazdušni prostor Bahreina, Egipta, Saudijske Arabije i OAE za Qatar Airways. Stoga je aviokompanija bila primorana da napravi više letova, koristeći više goriva i povećavajući svoje troškove. Aviokompanija je saopćila da je 18 puteva zatvoreno zbog ilegalne blokade. Zemlje bojkota ustvrdile su da je krizu podstakla podrška Katara ekstremističkim grupama u regionu. Doha je odbacila takve tvrdnje.

“Qatar Airways” nastavlja da se takmiči sa drugim glavnim prevoznicima na dugim realacijama, Emiratesom sa sjedištem u Dubaiju i “Etihadom” sa bazom u Abu Dabiju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *