Plate na Wall Streetu na nivou prije krize

Dodajte komentar

Prosječna godišnja plata na Wall Streetu, u sektoru obveznica, iznosi više od 422 hiljade dolara, piše Business Insider. Značilo bi to da “vukovi” s Wall Streeta imaju mjesečna primanja 35 hiljada eura.

Prema izvještaju Thomasa Di Napolia, njujorškog kontrolora odgovornog za nadzor finansijskog izvještavanja kompanija, prosječna je plata na Wall Streetu porasla za 13 posto u prošloj godini u odnosu na prethodnu i sada je na vrhuncu koji je držala prije finansijske krize 2008. godine.

Porast plata za njujorške brokere dolazi uslijed snažnog porasta zarade. Naime, ukupna dobit finansijskih kompanija s Wall Streeta u prošloj godini porasla je 42 posto, na 24,5 milijarde dolara. Samo u prvih šest mjeseci ove godine ukupna dobit iznosila je pak 13,7 milijardi dolara, što je porast od 11 posto u odnosu na prošlu godinu.

“Industrija obveznica bila je profitabilna svake godine otkako je recesija završila 2009. godine, a i plate su najviše od tada”, napisao je DiNapoli u izvještaju.

Inače, u zadnjih sedam godina sektor je obveznica, širom svijeta, otvorio više od 90 hiljada radnih mjesta, a očekuje se i rekordnih 26 hiljada novih radnih mjesta u ovoj godini.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *