Vektra Boka namjerava da proda hotele u Herceg Novom

Dodajte komentar

Vektra Boka neće moći da proda hotel “Igalo” u Herceg Novom jer je objekat pod privremenom sudskom mjerom zabrane otuđenja u korist ranijih vlasnika, kazao je advokat Vukašin Šimrak, koji zastupa porodicu Acović kojoj je zemljište na kome je izgrađen hotel nacionalizovan nakon Drugog svjetskog rata.

Kompanija Dragana Brkovića postala je vlasnik većinskog paketa akcija nekadašnjeg UTRO Boka prije 11 godina, ali nikada nije sprovela investicioni program. Od tri hotela ostala je da radi samo “Plaža”, dok je “Tamaris” srušen a “Igalo” devastiran i zatvoren. U kompaniji Vektra Boka je proglašen stečaj sredinom juna 2015. zbog duga od četiri miliona eura prema CKB. Naredne godine usvojen je plan reorganizacije kojim je predviđeno da se prodajom dijela imovine obezbijedi 25,69 miliona eura za isplatu dugova.

U kupoprodajnom ugovoru koji je potpisan 2007. precizirano je da ne smiju biti prodati hoteli “Plaža, “Tamaris”, “Igalo” i objekat na Zanjicu. Nedavno je, međutim, Vektra Boka od Savjeta za privatizaciju zatražila saglasnost za prodaju tih hotela i parka u kome je nekada bio hotel “Boka” koji je srušen nakon zemljotresa. Do kraja ovog mjeseca, radna grupa koju je formirao Savjet za privatizaciju trebalo bi da sakupi sve relevantne činjenice na osnovu kojih bi trebalo da bude odlučeno da li će Vektra Boka dobiti saglasnost za prodaju.

Advokat Vukašin Šimrak ističe da mu nije jasno na koji bi način i koji bi kupac mogao preuzeti rizik svih pravnih smetnji, jer je na hotelu “Igalo” upisana zabilježba privremene mjere zabrane otuđenja i opterećenja, tako da u pravnom smislu nije moguće izvršiti kupoprodaju tog objekta. I na dijelu zemljišta parka “Boka” upisana je zabilježba restitucije. Šimrak naglašava da su sve zabilježbe postojale u vrijeme zaključivanja ugovora o kupovini imovine nekadašnje “Boke”, a i da je Vektra Boka preuzela rizik pravnih posljedica tih zabilježbi.

“Postupak povrata parka hotela “Boka” je najaktuelniji, budući da od dana oduzimanja nije pretrpio nikakve promjene u pogledu namjene. U tom postupku provedeni su svi dokazi, nalazi i mišljenja vještaka geodetske struke iz kojih nesumnjivo proizilazi osnovanost da se donese odluka o fizičkom povratu parka pravnim sljedbenicima ranijih vlasnika. Komisija u Baru je dva puta donosila takvo rješenje, međutim, u oba slučaja po žalbi drugostepenog organa Ministarstva finansija ukinuto sa iznalaženjem nekih razloga koji se baš ne mogu utemeljiti u pravnim okolnostima, vjerovatno tražeći vrijeme da se udovolji potrebama novog vlasnika, Vektra Boke, koji je u postupku uložio žalbu”, kazao je Šimrak.

Sada je u toku ponovni postupak i očekuje se donošenje novog rješenja.

“Ne vidim drugo rješenje osim mogućnosti da se taj povrat izvrši, a to bi bilo dobro za opšte interese grada“, naglašava advokat Šimrak.

Acovići su prije 27 godina procesuirali postupak radi isplate naknade za zemljište na kome je izgrađen hotel “Igalo”.

“Dobili su i pravosnažnu presudu za isplatu tri miliona eura naknade za zemljište na kome je izgrađen hotel, međutim, Vrhovni sud je promijenio stav nasuprot mnogobrojnih odluka koje je do tada donosio u istovjetnim postupcima. Nakon pet godina, Ustavni sud je po ustavnoj žalbi koju smo izjavili poništio odluku Vrhovnog suda i očekujemo sada da Vrhovni sud postupi u skladu sa nalozima iz odluke Ustavnog suda, ne bi li napokon bila pravda zadovoljena i obeštećeni na pravedan način pravni sljedbenici, vlasnici zemljišta u to vrijeme”, zaključuje Šimrak.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *