Tramp uveo carine na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske robe

Dodajte komentar

Sinoć je, nakon zatvaranja Wall Streeta, predsjednik SAD-a Donald Tramp objavio odluku o uvođenju 10-postotnih carina na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode i zaprijetio daljim carinama na još 267 milijardi dolara kineskog uvoza ako Peking odgovori mjerama koje bi pogodila poljoprivrednike ili industrije.

„Trampova objava prekinula je nadu u pregovore između dva rivala. Treba biti spreman za nastavak rizičnijeg razdoblja na tržištima”, pišu analitičari ING-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Polovinom prošle nedjelje činilo se da su tenzije između dvije najveće svjetske ekonomije popustile jer je Washington predložio, a Peking prihvatio novi krug pregovora.

No, nakon novih carina Washingtona čeka se odgovor Pekinga. Agencija Bloomberg piše da će kineski zamjenik premijera Liu He sazvati sastanak u utorak ujutro kako bi se razmotrili mogući odgovori na nove carine.

Čeka se odgovor Pekinga

Posljednjih dana Peking je poručivao da bi mogao uzvratiti istim mjerama i odustati od predloženog novog kruga pregovora ako Tramp uvede nove carine. Signalizirao je, takođe, da bi Kina mogla uvesti ograničenja na prodaju komponenata američkim kompanijama, koristeći izvozna ograničenja kako bi se poremetili nabavni lanci.

Neki analitičari kažu da je zasad reakcija na tržištima nejaka jer se Trampova odluka o carinama očekivala, pa je već ugrađena u cijene investicija. No, čeka se odgovor Pekinga.

„Ne očekujem rješenje sukoba između Kine i SAD-a dok ne prođu izbori za američki Kongres u novembru, a moguće je da sukob potraje i do početka 2019.”, kaže Shane Oliver, ekonomista kompanije AMP Capital Investors.

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica pale nakon što je Washington uveo dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u minusu 0,3 posto, skliznuvši drugi dan zaredom. Pritom su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,7 posto, dok su u Južnoj Koreji i Tokiju porasle između 0,2 i 1,5 posto.

U minusu su trenutno i američki terminski indeksi, oko 0,2 posto, što najavljuje oprezno trgovanje na Wall Streetu u utorak, nakon što su juče cijene dionica na najvećoj svjetskoj berzi pale.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *