Saudijski fond ulaže preko milijardu dolara u Lucid Motors

Dodajte komentar

Saudijski suvereni fond investirao je danas više od milijardu dolara u američkog proizvodjača električnih automobila, nekoliko nedelja pošto je direktor Tesle Elon Musk rekao da će Saudijska Arabija pomoći njegovoj kompaniji da se povuče s berze.

Akcije Tesle pale su juče pošto je Saudi Public Investment Fund objavio da će uložiti preko milijardu dolara u Lucid Motors iz Kalifornije, prenio je AP.

Saudijski investicioni fond juče je najavio da će uzeti svoj prvi zajam, od 11 milijardi dolara od svjetskih banaka kako bi proširio svoje investicije.

Investicija u Lucid Motors bi trebalo da obezbijedi pokretanje proizvodnje prvog elektrilčnog automobila te kompanije Lucid Air do 2020, naveo je PIF.

Lucid Air bi trebalo da može da predje 640 kilometara s jednim punjenjem. Kompanija je već počela da prima uplate za taj auto koji košta 52.500 dolara.

Kompanija planira da od 2022. pravi 130.000 automobila godišnje.

Analitičari procjenjuju da saudijski suvereni fond ima imovinu u vrijednosti od 250 milijardi dolara, medju kojima je 3,5 milijardi dolara udjela u Uberu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *