Još se ne zna ali cijena auto-puta može biti veća od 80 miliona eura

Dodajte komentar

Još nemamo završen postupak vrednovanja naknadnih ili nepredvidivih radova na prioritetnoj dionici auto-puta da bismo mogli govoriti o konkretnim iznosima uvećanja cijene, naveli su iz Ministarstva saobraćaja.

U Ministarstvu saobraćaja još ne znaju da li će cijena gradnje prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare biti uvećana, ali ne poriču mogućnost da troškovi mogu „skočiti“ do 10 odsto. Iz tog Vladinog resora Pobjedi je saopšteno da je ugovorom o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo predviđena mogućnost da cijena može biti uvećana za deset odsto.

Pročitaj još: Stigao račun od 115 miliona za petlju i elektro-vodovodnu mrežu za autoput

Kako je ugovorom precizirano da će izgradnja autoputa koštati državu 809 miliona eura, cijena bi, dakle, mogla biti uvećana do 80,9 miliona eura.

IZMJENE

– Do uvećanja cijene može doći ukoliko se javi potreba za izmjenama i korekcijama usljed nepredvidivih i naknadnih radova, a što je i praksa kod ovakvih, kao i kod projekata znatno manje vrijednosti i obima radova – kazali su Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja. Predstavnici ministarstva navode da je procedura utvrđivanja naknadnih i nepredvidivih radova, kao i određivanje njihove vrijednosti, jasno definisana kroz klauzule ugovora. – U skladu sa definisanom procedurom, još nemamo završen postupak vrednovanja naknadnih ili nepredvidivih radova da bismo mogli govoriti o konkretnim iznosima – poručeno je iz ministarstva. Predstavnici ministarstva nijesu precizirali koji bi to naknadni ili nepredvidivi radovi na auto-putu bili.

Glavni izvođač radova na prioritenoj dionici auto-puta je kineska kompanija CRBC. Ministar saobraćaja Osman Nurković je u junu na sastanku sa predstavnicima uprave centrale CRBCa, u okviru Međunarodnog foruma za investicije i građevinu u distriktu Makao, zatražio od centrale kineske kompanije veću podršku u dijelu povećanja broja radnika i opreme i logistike na auto-putu. On je tom prilikom insistirao da CRBC u najkraćem roku završi preostale obaveze u vezi sa izradom projektne dokumentacije za priključni put i naplatnu rampu Smokovac, trajno napajanje strujom i vodosnabdijevanje, kako bi se započeli razgovori o rješavanju tih pitanja.

Petlja Smokovac i snabdijevanje auto-puta električnom energijom i vodom nijesu ušli u ugovor o izgradnji prioritetne dionice, iako je iz pojedinih Vladinih krugova ranije čak najavljivano da bi ta pitanja mogla biti predmet arbitraže. Prioritetna dionica auto-puta ne može biti završena ukoliko se ne riješi pitanje snabdijevanja strujom i vodom. Gradnja prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa, dugačke 41 kilometar, počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova. Od kineske Eksim banke pozajmljena su 944 miliona dolara na 20 godina, sa kamatom od dva odsto, uz grejs period od šest godina.

UVJERAVANJA

Nurković je prije desetak dana saopštio Pobjedi da je dobio uvjeravanja od kompanije CRBC da će dionica Smokovac – Mateševo biti završena u ugovorenom roku, odnosno da, ukoliko dođe do produžetka roka, taj produžetak biće najmanji mogući.

– Međutim, analize koje su sačinili nadzor na projektu i subjekti na strani investitora, posmatrajući stepen realizovanosti najzahtjevnijih objekata na ovoj dionici auto-puta, te specifičnosti i vremenska ograničenja zbog tehnologije izvođenja radova, a sa druge strane preostali period vremena, ne ulivaju nam potpunu sigurnost da će izvođač radova prvobitno kašnjenje u izradi projektne dokumentacije uspjeti nadoknaditi u preostalom vremenu za završetak projekta – kazao je ranije Nurković.

On je istakao da je izvođač radova uposlio značajne kapacitete, duž cijele dionice, ali i dodao da investitor od prvog dana ima jasan i dosljedan stav da je na prvom mjestu kvalitet izvedenih radova, bezbjednost radnika i zaštita životne sredine i da za to nema kompromisa. Iz Eksim banke i CRBC-a su ranije saopštili da su spremni da učestvuju u nastavku gradnje auto-puta, odnosno u realizaciji druge i treće dionice – od Mateševa do Andrijevice i od Andrijevice do Boljara, i to odmah nakon završetka prioritetne. Iz Vlade je ranije navedeno da interesovanje za sljedeće dionice, pored CRBC-a, ispoljavaju i druge kompanije.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *