Groznica za litijumom zbog porasta proizvodnje baterija

Dodajte komentar

U svijetu vlada groznica za litijumom, koji je postao “bijelo zlato”, a najveći razlog je potražnja za električnim baterijama.

Brojne kompanije već kopaju u rudnicima u potrazi za ovom metalom. Britanska rudarska kompanija “Savana resurs” vjeruje da će 2020. godine otvoriti prvi veći rudnik litijuma u Evropi.

“Savana” je nedavno uvećala procjenu zaliha “bijelog zlata” u portugalskom rudniku Mina do Baroso za 44 odsto, odnosno na 20,1 milion tona rude sa udjelom litijuma od 1,04 odsto.

Portugalska kompanija “Lusorekursos” takođe posjeduje “najvažnije ležište litijuma u Evropi”, odnosno 30 miliona tona rude sa udjelom litijuma od 1,09 odsto.

Ubrzan razvoj oblasti proizvodnje baterija izazvao je pravu “litijumsku groznicu” – vrijednost ovog metala se za tri godine utrostručila, navode stručnjaci.

Taj metal srebreno-bijele boje, koji se koristi za proizvodnju litijum-jonskih baterija za mobilne telefone i laptope, biće sve traženiji zbog razvoja vozila na električni pogon, koja koriste sve snažnije akumulatore.

“Litijum bi mogao vrijediti za Portugaliju kao pravo zlato jer se procjenjuje da će 2025. godine evropsko tržište baterija vrijediti 250 milijardi eura”, procjenjuje potpredsjednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

On već skoro godinu dana predvodi projekat razvoja nove generacije “zelenih” električnih baterija, koje će moći da budu reciklirane i ponovo korištene.

Portugalija je već glavni evropski proizvođač litijuma sa tržišnim udjelom od 11 odsto, ali ga koristi u potpunosti za izradu keramike i stakla.

Osim Portugalije, i Čile ima šta da ponudi na tržištu “bijelog zlata”.

Izdvajanje litijuma iz portugalske granitne stijene košta 2,5 puta više nego proizvodnja onog iz slane vode u pustinjama na visoravnima Čilea.

Portugalska “groznica” počela je projektima “Botikas” i “Montalegre”. Uz to, Vlada u Lisabonu će do kraja godine objaviti međunarodni konkurs za dodjelu prava za istraživanje desetak drugih potencijalnih nalazišta.

U međuvremenu, britanska kompanija “Savana resurs” planira da u Mini do Baroso proizvodi koncentrat rude bogat litijumom za izvoz.

Projekat protugalskog “Lusorekursosa” u Montalegru još je ambiciozniji, jer predviđa izgradnju fabrike za preradu rude prije prodaje proizvođačima baterija, navode ekonomski portali.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *