EK istražuje pet njemačkih proizvođača automobila

Dodajte komentar

Evropska komisija pokrenula je u utorak formalnu istragu na temelju sumnje da su se njemački proizvođači automobila BMW, Daimler i VW grupa udružili kako bi izbjegli konkurenciju u razvoju tehnologije neškodljivih emisija izduvnih gasova.

U Komisiji navode da žele da utvrde jesu li se proizvođači automobila dogovorili da ne konkurišu jedni drugima na području razvoja i uvođenja sistema za smanjenje štetnih emisija iz benzinskih i dizelskih automobila.

„Cilj je tih tehnologija da putnički automobili manje štete okolini. Bude li dokazano, postoji mogućnost da je takvo udruživanje uskratilo potrošačima priliku da kupe automobile koji manje zagađuju okolinu uprkos tome što su proizvođači imali pristup odgovarajućoj tehnologiji”, izjavila je evropska povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Margarethe Vestager.

Komisija je u sklopu preliminarne istrage u septembru 2017. godine pretražila objekte njemačkih kompanija.

U Briselu ističu da je istraga usmjerena na informaciju koja upućuje na zaključak da se “petorka” – BMW, Daimler, Volkswagen u sastavu VW Grupe, te Audi i Porsche – sastajala kako bi razgovarala o tehnologijama za ograničavanje emisija štetnih izduvnih gasova.

SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *