Rusija podigla kamatne stope, produžila pauzu u kupovini strane valute

Dodajte komentar

Ruska centralna banka podigla je kamatne stope u petak, po prvi put od 2014. godine i obećala da neće kupovati stranu valutu na tržištu do kraja ove godine zbog rizika po rublju i američkih sankcija.

Centralna banka Rusije podigla je kamatne stope na 7.5 posto sa 7.25 posto, naglašavajući da ne namjerava nova povećavanja u narednih godinu dana.

Guverner Elvira Nabiullina kaže da je odluka za povećanje stopa usledila zbog ograničavanja rizika visoke inflacije, zbog volatilnosti rublje i planiranog povećanja PDV-a naredne godine. Ona dodaje da ovo povećanje nije naznaka stezanja kaiša.

U susret novim sankcijama

Centralna banka Rusije je takodje odlučila da produži pauzu u kupovini strane valute do kraja ove godine, dok je prethodni rok bio kraj ovog mjeseca. Ove kupovine su stopirane kako bi se ograničili gubici rublje. Ruska valuta je potonula oko deset procenata u poslednjem talasu rasprodaje početkom avgusta.

Geopolitički faktori su se promijenili u avgustu, a nesigurnost oko sankcija protiv Rusije se povećala”, naglasila je Nabiullina.

Rublja košta 67.46 prema dolaru, sa dvogodišnjeg minimuma od 70.60 koliko je dotakla protekle sedmice.

Ovaj potez centralne banke će ograničiti godišnju inflaciju na 5 do 5.5 posto u 2019. godini, dodaje guvernerka u susret očekivanom zatezanju sankcija od strane SAD.

Sljedeći sastanak zakazan je za 26. oktobar, prenose strane agencije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *