Ova radna mjesta u budućnosti će biti rezervisana za robote

Dodajte komentar

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 odsto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz celog sveta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.

Prema njihovoj procjeni “mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mjestu dok ih danas obavljaju 29 odsto”, pokazuje WEF-ov izveštaj “Budućnost radnih mjesta 2018”, objavljen u ponedeljak.

Paralelno bi ljudi mogli da dobiju “nove uloge”, što će od njih zahtevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa “seizmičkim promjenama” u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procjenjuju u WEF-u.

Brze promjene mašina i algoritama, računarskih procesa usmjerenih na rešavanje problema, “mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zameniti 75 miliona potencijalno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine”, predviđaju u WEF-u.

Autori izvještaja predviđaju da će roboti brzo zameniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru.

Paralelno bi trebalo da poraste potražnja za poslovima koji zahtijevaju “ljudske vještine”, poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove vještine, posebno na području “kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja”, pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u avio saobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Vladama pak savjetuju da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene “značajnim promenama” u kvalitetu i trajnosti novih poslova.

B92

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *