Onlajn trgovinom državni budžet oštećen za više desetina miliona eura

Dodajte komentar

Specijalno državno tužilaštvo uskoro bi trebalo da donese naredbu za spovođenje istrage protiv jedne poslovne banke u Crnoj Gori, kao i više pravnih i fizičkih lica koje su imale račune u toj banci, zbog sumnje da su na organizovani način učestvovale u utaji na desetine miliona eura poreza u periodu od 2014. do 2018. godine, kao i u “pranju” veće količine novca, saznaju Dnevne novine.

Zbog sumnje da su izvršena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa Specijalno državno tužilaštvo nedavno je blokiralo 62.761.813 eura na deviznim računima otvorenim u pomenutoj banci.

Osim banke, u ovom predmetu provjerava se oko 100 firmi koje su putem elektronske, odnosno onlajn trgovine robom široke potrošnje vršile transfere u vrijednosti od pola milijarde eura, bez oporezivanja prometa, tako da je došlo do utaje poreza u višemilionskom iznosu.

Naime, istražiteljima je bilo sumnjivo da je preko pomenute banke on lajn trgovinom prošlo 800 miliona eura, dok sve ostale crnogorske banke su u istom periodu imale svega pet miliona prometa.

U razotkrivanju ove kriminalne organizacije značajan doprinos je dala i Poreska uprava koja je sarađivala sa Specijalnim tužilaštvom u ovom predmetu.

Kako je ranije za Dnevne novine potvrdila specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, predmet je formiran nedavno i to upravo na osnovu proaktivnog postupanja Specijalnog tužilaštva i Specijalnog policijskog odjeljenja.

“Na osnovu analize poslovno-finansijske dokumentacije prikupljeni su podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da su izvršena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, pranje novca i utaja poreza i doprinosa, Specijalno tužilaštvo je kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori blokiralo novčana sredstva na deviznim računima oko 100 rezidentnih pravnih lica u višemilionskom iznosu, tačnije u ukupnom iznosu od 62.761.813 eura”, kazala je ranije Vukčević.

U ovom slučaju su do sada prikupljeni podaci i dokazi iz kojih proizilazi osnov sumnje da je u periodu od 2014. do 2018. godine na deviznim računima rezidentnih pravnih lica koji su otvoreni kod jedne poslovne banke u Crnoj Gori, a ta pravna lica su korisnici ECommerce servisa, evidentiran značajan transfer novčanih sredstava u iznosu preko 500 miliona eura. Novac je transferisan sa različitih destinacija bez jasnog osnova, pri čemu promet nije oporezovan, tako da postoji sumnja i da je utajen porez takođe u višemilionskom iznosu.

Izvor: CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *