Može li Adria Airways preživjeti zimu?

Dodajte komentar

Slovenački nacionalni prevoznik Adria Airways u drugoj godini od kada je u rukama njemačkog investicionog fonda 4K dodatno je povećao svoje gubitke. Budući da cijene goriva rastu, hoće li kompanija preživjeti zimu, koja je tradicionalno najteži dio godine za avio kompanije, pita portal Siol.net.

Adria Airways je, istina, iskoristila prošlogodišnje veoma povoljne uslove u globalnom avio putničkom prometu i povećala broj letova za 5 posto, na 20.415 i putnika za 10 posto, na 1,2 miliona. Takođe su provedene “hrabrije mjere racionalizacije” i pokrenuta potraga za novim izvorima prihoda, ipak Adria Airways nije izašla iz minusa. Prema godišnjem izvještaju o poslovanju, prošle godine Adria Airways je zabilježila više od 5 miliona eura neto gubitka.

Pritisak skupljeg goriva
Prema upravi, za to postoji nekoliko razloga. Prvo, povećanje cijene goriva odnijelo im je nemalih 4,4 milioan eura. Zbog rasta potražnje, cijena na tržištu porasla je u prosjeku za 16%. Drugo, na rezultate su uticale negativne kursne razlike, koje čine više od 1,3 miliona eura finansijskih rashoda. Nadalje, tu je i prekid sporazuma o saradnji s Nordic Aviation Groupom, novoosnovanom estonskom avio kompanijom , što se dogodilo nakon manje od godinu dana.

Konačno, zatvorena je baza na aerodromu u Lodzu u Poljskoj, iz koje je Adria još prošlog proljeća letjela u Amsterdam četiri puta nedjeljno. Povećanjem prihoda od putničkog prevoza, koji je porastao za gotovo devet posto na 147 miliona eura u odnosu na 2016. godinu, uglavnom su bili pokriveni povećani troškovi, a kompanija je radila i uz negativan novčani kok iz poslovanja (EBITDA).

Zamijenili direktora
No u ovu godinu su ušli optimistično, najavili su da zimi, kada avio kompanije imaju problema s likvidnošću zbog manje letova, prvi put neće trebati finansijsku pomoć odnosno dokapitalizaciju. Ipak, u januaru i februaru ove godine od njemačkog vlasnika dobili su 500 hiljada eura svježeg kapitala, a došlo je i do zamjene direktora. Arna Schustera na čelu Adrije naslijedio je Holger Kowarsch. Godinu dana prije, međutim, kao što je pisao Siol.net, od stečaja su se spasili računovodstvenim manevrom.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *