Da li je Kina spas za posrnulu ekonomiju Venecuele?

Dodajte komentar

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro sastaće se sa Si Đinpingom, predsjednikom Kine, jednim od najvećih kreditora finansijski posrnule venecuelanske ekonomije.

Maduro će se, u sklopu posete Kini koja ima za cilj produbljenje odnosa dvije zemlje, sastati i sa kineskim premijerom Li Kećijangom, objavilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Maduro se, kako je saopštilo Ministarstvo, već sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova i šefom kineske Komisije za nacionalni razvoj i reforme, a relevantna ministarstva i kompanije iz obe zemlje potpisale su niz ugovora.

Prije nego je napustio Venecuelu, Maduro je na aerodromu rekao da je na njegovoj agendi unaprjeđenje komercijalnih, energetskih i finansijskih sporazuma sa Kinom, čija je ekonomska podrška bila od ključnog značaja za njegovu vladu, navodi AP.

“Odlazim sa velikim očekivanjima i vidimo se ponovo kroz nekoliko dana sa velikim postignućima”, poručio je Maduro.

Britanska agencija Rojters javlja da će Maduro pokušati da ubijedi ključnog azijskog finansijera da Karakasu isplati dodatne zajmove.

Kina je u protekloj deceniji obezbijedila Venecueli kredite, gotovinu i investicije u ukupnoj vrijednosti većoj od 65 milijardi dolara, a Maduro će do nedelje boraviti u Kini na poziv predsjednika Sija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *