Tramp spremio 200 milijardi vrijedne carine na kinesku robu

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa planira da u narednim danima objavi nove carine na kinesku robu u vrijednosti od čak 200 milijardi dolara.

To navodi “Volstrit džornal”, pozivajući se na izvore bliske ovom pitanju.

Time će, ocjenjuju isti izvori, SAD dodatno pritisnuti Peking uoči razgovora na visokom nivou između dvije strane koji su planirani kasnije ovog mjeseca.

Trampova odluka – koja treba da stupi na snagu u roku od nekoliko nedjelja – ima za svrhu da Sjedinjenim Američkim Državama da veću moć u pregovorima s Kinom o tvrdnjama da Peking prisiljava američke kompanije da kineske partnere upoznaju sa vrijednom tehnologijom kako bi, zauzvrat, mogle da posluju u toj zemlji, navodi WSJ.

Bilo kakvo uvođenje novih carina moglo bi da dovede do daljeg pogoršanja trgovinskih tenzija između SAD i Kine, ocenjuje Si-En-En.

Trampova administracija je već uvela carine od 25 odsto na kinesku robu u vrijednosti od 50 milijardi dolara, a Tramp je rekao da je to neophodno kako bi se Peking kaznio za, kako je naveo, nepravednu trgovinsku praksu i krađu intelektualne svojine.

Kina, koja je optužila SAD za trgovinsko zastrašivanje, upozorila je da će ponovo uzvratiti carinama na još 60 milijardi dolara robe uvezene iz SAD, uključujući meso, kafu, namještaj i auto-dijelove, napominje Si-En-En.

(B92)

Check Also

Mtel: Za 12 godina – 12 najboljih modela telefona po najpovoljnijim cijenama

Povodom 12 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori kompanija m:tel je od sjutra pripremila 12 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *