Crnoj Gori potvrđen kreditni rejting

Dodajte komentar

Agencija za kreditni rejting Standard&Poor's (S&P) potvrdila je izgled rejtinga Crne Gore, koji je označen kao stabilan, uz očuvanje ocjene B+/B.

Iz Ministarstva finansija saopšteno je da, imajući u vidu da je kreditna agencija S&P drugi put potvrdila rejting koji je dodjeljen Crnoj Gori u prošloj godini, ta činjenica upućuje na očekivanje da bi nakon treće takve potvrde moglo doći do povećanja rejtinga.

“Na ovaj način je još jedna relevanta svjetska institucija prepoznala ozbiljnost sprovođenja mjera fiskalne konsolidacije, ali i ukupno povećanje ekonomske aktivnosti koje proističe iz unaprijeđenja opštih uslova poslovanja”, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi u izvještaju, aktuelna pozicija Crne Gore na rejting listi rezultat je snažnog ekonomskog rasta koji je nastavljen u ovoj godini, koji se procjenjuje na 3,5 odsto. Rast se bazira na razvoju turizma, energetike i infrastrukture, odnosno konkretnije na izgradnji prve dionice autoputa koja će doprinijeti regionalnoj povezanosti i poboljšanju bezbjednosti.

Analitičari su konstatovali snažan rast od 16 odsto u broju posjetilaca, kao i blizu 12 odsto u broju noćenja, i to u prvoj polovini godine, dok predviđaju mogućnost dodatne ekspanzije i ljetnjeg i zimskog turizma kroz investicije.

Očekivanja stručnjaka iz S&P-a su da će javni dug početi da pada sa završetkom izgradnje prve dionice autoputa što korespondira sa projekcijama Ministarstva finansija sadržanim u Fisk

“U izvještaju se navodi da bi rejting za Crnu Goru mogao biti povećan ukoliko bi mnogobrojni projekti iz oblasti infrastrukture, energetike i turizma, koji su trenutno u toku, dali bolje rezultate od očekivanih, unaprijeđujući perspektivu rasta Crne Gore, uz umanjenje rizika u okviru bilansa plaćanja”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *