Prvi put poslije 1973. godine Amerika postaje najveći svjetski proizvođač nafte

Dodajte komentar

Sjedinjene Države bi mogle da povrate titulu najvećeg svjetskog proizvođača nafte ranije nego što se očekivalo.

Američka Agencija za energetske informacije (EIA) saopštila je sinoć da su SAD, prema preliminarnim procjenama, s proizvodnjom nafte „vjerovatno pretekle” Rusiju u junu i avgustu nakon što su ranije ove godine „preskočile” Saudijsku Arabiju, prenosi AP.

Ako su te procjene tačne, SAD će prvi put od 1973. godine ponovo biti vodeći svetski proizvođač „crnog zlata”, prema vladinim podacima.

Američka agencija za energetiku procijenila je da su SAD u avgustu proizvodile u prosjeku 10,9 miliona barela nafte dnevno u odnosu na oko 10,8 miliona barela dnevno koliko je „bušila” Rusija i u odnosu na oko 10,4 miliona iz Saudijske Arabije.

Iz EIA su dodali da su SAD u februaru ove godine prvi put nadmašile s proizvodnjom nafte Saudijsku Arabiju u više od dvije decenije, i da su ovog ljeta prvi put od 1999. godine pretekle Rusiju.

Agencija očekuje da će SAD ostati na vrhu, ispred Rusije i Saudijske Arabije, do kraja ove godine i tokom 2019. godine.

EIA i Međunarodna agencija za energetiku, grupacija koja okuplja potrošače nafte na globalnom nivou, ranije su predvidjele da će SAD preteći Rusiju i Saudijsku Arabiju, ali ne prije 2019. godine.

Američka proizvodnja nafte je skočila posljednjih godina usljed novih tehničkih rješenja, među kojima je i hidrauličko lomljenje ili „fraking”, metoda koja podrazumijeva korišćenje hemikalija, peska, vode i visokog pritiska da bi se lomile formacije stijena duboko pod zemljom kako bi se oslobodile veće količine nafte i prirodnog gasa.

Međutim, ova praksa je naišla na mnogo osporavanja. Protivnici kažu da fraking dovodi do toksične kontaminacije podzemnih voda i povećanog broja zemljotresa u oblastima kao što su Oklahoma i Teksas, gdje se ta metoda primjenjuje, javlja američka agencija AP a prenosi Tanjug.

Izvor: Politika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *