Moody's upozorio na izazove u slučaju nedogovorenog Brexita

Dodajte komentar

Agencija za kreditni rejting Moody's u četvrtak je u upozorila Veliku Britaniju i Evropsku uniju da bi se mogle suočiti s „kreditnim izazovima” i drugim ekonomskim problemima u slučaju da ne uspiju da se dogovore o spornim pitanjima vezanim za Brexit.

Posljednjih mjeseci porasli su izgledi da Britanija u martu iduće godine izađe iz Evropske unije bez dogovora o režimu trgovine, čime bi se poremetila bilateralna razmjena, uz „značajne negativne posljedice po ekonomiju Velike Britanije i gospodarstva određenih članica EU-a”, stoji u izvještaju američke agencije Moody's.

Takav bi scenario naštetio „ekonomskoj, fiskalnoj i institucionalnoj snazi” Velike Britanije, a najviše automobilskoj, avio i hemijskoj industriji i sektoru avioprevoza, upozorava Moody's.

„Brexit bez dogovora o režimu trgovanja u značajnoj bi mjeri nepovoljno uticao na kreditno zaduživanje brojnih sektora, zbog viših troškova trgovine i potencijalnih poremećaja u logistici i lancima nabave”, navodi se u izvješću.

U Mood'ysu se pritom pozivaju na procjenu Međunarodnog monetarnog fonda da bi britanska ekonomija – ne bude li postignut dogovor o trgovini s EU-om nakon Brexita – mogla pasti četiri odsto.

„I dalje mislimo da će Velika Britanija i EU na kraju postići dogovor kako bi se sačuvali mnogi – ali ne svi – važeći trgovinski aranžmani, pogotovo vezano za robnu trgovinu”, kazao je koautor Moody'sova izvještaja Colin Ellis.

“Nemoguće je tačno procijeniti uticaj nepostizanja dogovora budući da bi Velika Britanija i EU vjerovatno brzo preduzele mjere kako bi spriječile kratkoročne poremećaje. Svakako bi to predstavljalo značajnije izazove kada je u pitanju kreditiranje nego izlaz dogovoren pregovorima” zaključio je Ellis.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *