Neto prihodi vlasnika Zare 12 milijardi u prvih pola godine

Dodajte komentar

Španski maloprodajni div Inditex, vlasnik Zare, izvijestio je u srijedu o blagom rastu prihoda i neto dobiti u prvoj polovini fiskalne godine, povisivši ujedno procjenu njihovog rasta u ostatku godine uprkos snažnom euru.

U šestomjesečnom razdoblju zaključno sa julom ukupni su neto prihodi najvećeg lanca trgovina odjećom u svijetu porasli tri posto, na 12 milijardi eura.

Iskazano u lokalnoj valuti, prihodi su uvećani osam posto. Neto dobit kompanije uvećana je tri posto, na 1,41 milijardu eura. Izvršni direktor Pablo Isla istakao je snažne rezultate u prvoj polovini godine, ističući “jedinstvenu prednost integrisanog i održivog poslovnog modela grupe”.

Inditex proizvodi većinu odjeće u eurozoni kako bi brzo reagovao na modne trendove ali više od polovine prihoda generiše u zemljama izvan područja jedinstvene evropske valute. Pritom su valute pojedinih zemalja, poput ruske rublje i turske lire, u proteklih godinu dana znatno oslabile prema euru u protekloj godini.

“Devizni faktori trenutno u velikoj mjeri rade protiv Inditexa”, konstatovala Anne Critchlow iz Societe Generalea.

U Inditexu pak ističu dobar odaziv kupaca na kolekciju za jesen i zimu, poput haljina s štampanim uzorkom i vezom i kaputa od samta i procjenjuju da će im prihodi u drugoj polovini godine porasti od četiri do šest posto.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *