Erdogan preuzeo upravljanje državnim imovinskim fondom

Dodajte komentar

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan smijenio je menadžment nacionalnog investicionog fonda osnovanog prije dvije godine, a za novog predsjednika izabrao je – sebe.

Glavni menadžer fonda postao je Zafer Sonmez koji je u investicionoj kompaniji malezijske vlade Khazanah Nasional BhD bio zadužen za Tursku i Afriku, a prema informacijama zvaničnog glasila koje prenosi Bloomberg, u upravi turskog fonda sjedjeće i Erdoganov zed, inače ministar finansija Berat Albayrak.

Ciljevi i strategija fonda nisu nikad jasno definisani, a od njegovog osnivanja vodili su se napori treba li se više baviti povećanjem vrijednosti državne imovine ili imovinu treba koristiti za ublažavanje turbulencija na tržištu, a u opciji je bilo i osiguranje imovine koja bi državi omogućila finansiranje.

Interna neslaganja i Erdoganovo javno izrečeno nezadovoljstvo s radom prvog glavnog direktora doveli su do smjene menadžmenta fonda . Tako predsjednik ovladao i drugom najvažnijom finansijskom institucijom u zemlji, nakon što je dobijanjem izbora u svibnju najavio da će smijeniti staru gardu nosioca politike, koji su vodili ekonomiju od 2002. godine. Svoje kadrove postavio je u centralnoj banci i drugim organizacijama.

Turski državni fond ima udjele u državnim kompanijama kao što su Turkish Airlines, Turk Telekom, državne banke TC Ziraat Bankasi AD i Turkiye Halk Bankasi ASD, naftna i naftovodna kompanija, pošta, berza, nacionalna lutrija i željeznica.

U novu upravu došla su još četiri člana, uključuju Rifat Hisarciklioglua iz privredne komore i Huseyin Aydina iz udruženja banaka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *