Elektronski prenos podataka iz registar kasa od juna 2019.

Usvajanjem Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga omogućiće se uvođenje sistema za elektronski prenos podataka sa poreskih registar kasa poreskih obveznika u bazu podataka Poreske uprave, i to u realnom vremenu, a sve u cilju efikasnijeg suzbijanja nelegalnog poslovanja, saopšreno je iz Ministarstva finansija i Poreske uprave.

Puštanje sistema u produkciju planirano je za 1. jun 2019. godine, a očekuje se da će isti već tokom prve godine primjene doprinijeti naplati dodatnih prihoda u iznosu od 13 do 17 miliona eura.

“Nacrt Zakona, koji je u fazi Javne rasprave, predviđa uvođenje softverskog rješenja za elektronski prenos podataka o ostvarenom prometu bez obzira na vrstu plaćanja. Poreski obveznici po ovom rješenju su dužni da obezbijede skup mjera koje će omogućiti elektronski prenos podataka od naplatnog uređaja koje koristi poreski obveznik do informacionog sistema Poreske uprave”, dodaju oni.

Nacrtu Zakona prethodila je, kako navode, izrada studije izvodljivosti kojom je analizirano postojeće stanje u oblasti evidentiranja prometa, gdje kod velikog broja obveznika ne postoji zadovoljavajući stepen poreske diacpline, te softverski i infrastrukturni preduslovi koje treba ispuniti pri uvođenju sistema elektronske fiskalizacije i očekivani benefiti od istog.

“Studija, izrađena od strane eksternog konsultanta, pokazala je da će se uvođenjem ovog sistema i obezbjeđivanjem podataka u realnom vremenu doprinijeti kvalitetnijem praćenju rada poreskih obveznika, što će rezultirati efikasnijim otkrivanjem i sankcionisanjem sive ekonomije, a samim tim i povećanjem poreskih prihoda, naročito po osnovu poreza na dodatu vrijednost”, tvrde oni.

Sem toga, kako dodaju, analiza rizika koju sistem omogućava doprinijeće usmjeravanju resursa poreske inspekcije na najrizičnije obveznike, a samim tim i rasterećenje urednih poreskih obveznika od čestih i bespotrebnih kontrola.

“Imajući u vidu da većina poreskih obveznika već raspolaže savremenim modelima naplatnih uređaja, to prilagođavanje istih za primjenu novog sistema neće izazvati značajne troškove, a za poreske obveznike koji do sada nijesu koristili naplatne uređaje tržište će ponuditi i mogućnost iznajmljivanja uređaja u cilju minimizovanja troškova”, ističu oni.

S obzirom na potrebu prilagođavanja postojećih sistema, iz ministarstva i Poreske uprave napominju da će poreski obveznici kroz direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom, kao i preko udruženja poreskih obveznika, biti blagovremeno upoznati sa svim funkcionalnostima sistema i aktivnostima koje treba da izvrše kako bi bili spremni za početak primjene novog tehničkog rješenja.

“Model elektronske fiskalizacije u primjeni je mnogim zemljama regiona i svijeta, a kao naročito efikasno rješenje pokazao se u Hrvatskoj i Sloveniji, čija su komparativna iskustva i korišćena prilikom izrade studije izvodljivosti i predloženog zakonskog rješenja”, zaključuju oni.

(CdM)

Check Also

MMF: Olakšavanje uslova finansiranja sada je enigma za centralne banke

Uprkos pooštravanju monetarne politike, uslovi finansiranja su ublaženi širom svijeta, što predstavlja novi izazov za …

Leave a Reply

Your email address will not be published.