Bivši britanski premijer upozorio je da smo na ivici nove finansijske krize

Bivši britanski premijer Gordon Braun upozorio je da je svijet na ivici da upadne u novi finansijsku krizu jer vlade nisu uspjele da se izbore sa uzrocima posljednjeg kraha prije deset godina.

Braun je bio premijer kada je američka investiciona banka Leman Braders izazvala najgoru finansijsku krizu još od “Velike krize”, a sada poručuje da je svijet bez vođa i da ulazi u period ranjivosti.

“U opasnosti smo da “umjesečarimo” u novu krizu. Bilo bi potrebno snažno buđene svijesti o eskalaciji rizika, ali živimo u svijetu bez lidera”, kazao je 67-godišnji Braun.

On smatra da globalna ekonomija nije uspjela da razvije sistem blagovremenih upozorenja i praćenja finansijskih tokova na način da bi se moglo odrediti gdje se novac pozajmljuje i pod kojim uslovima.

“Bavili smo se malim stvari, ali ne i velikim stvarima”, ističe Braun koji je bio premijer od 2007. do 2010.

Braun smatra da su blage kazne za finansijske malverzacije i da bi mnoge banke očekivale novo spašavanje u slučaju nove krize.

“Penali za malverzacije nisu dovoljno povećani. Strah da će bankari otići u zatvor zbog pogrešnog ponašanja ne postoji. Ne postoji dovoljno jaka poruka da vlade neće spašavati institucije koje nisu sredile svoju kuću”, objašnjava Braun.

On ukazuje i da međunarodna saradnja koja je pomogla u borbi protiv globalne krize prije deset godina, danas nije moguća jer su države postale protekcionističke.

“Saradnja koja je viđena 2008. ne bi bila moguća 2018. godine, u smislu da bi centralne banke i vlade radile zajedno. Imali bi vježbu dijeljenja krivice, umjesto rješavanja problema”, zaključio je Braun.

Vijesti

Check Also

Uvodi se red u taksi prevoz: Uniforma i legitimacija biće obavezni

Taksi udruženja u vozilima moraće na vidno istaknutom mjestu da imaju taksi legitimaciju vozača, kako …

2 KOMENTARI

  1. konačno neko ko je naučio iz iskustva i zna koji su signali da je business as usual previše obijesnio i opet će ostaviti mnoge bez posla

    ali ovaj put mi nećemo imati opravdanje iz vana, pošto smo već u krizi koaj nema veze sa eksternim rizicima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *