Zbog neradne nedjelje u Italiji bez posla bi ostalo 50 hiljada zaposlenih

Italijanski trgovački lanci procijenili su da će morati da otpuste desetine hiljada zaposlenih ako vlada ustraje na prijedlogu zabrane rada nedjeljom.

Francesco Pugliese, izvršni direktor trgovačkog lanca Conad izjavio je britanskom Guardianu da će zabrana rezultirati s 40.000 do 50.000 otkaza. Istovremeno će ojačati internet trgovinu što će se negativno odraziti i na velike i male trgovce. Procjenjuje se da nedjeljom kupuje oko 19,5 miliona Italijana, a taj je dan drugi najlukrativniji u nedjelji. Sadašnje zakonsko rješenje dopušta trgovcima samostalno određivanje radnog vremena nedjeljom, u zavisnosti od potražnje.

“Zabranjivanje rada nedjeljom u vrijeme kada svijet ide u drugom smjeru je smiješno. Uvijek me brine kada država počne da govori kada treba kupovati”, dodao je Pugliese.

Ideju promjene regulative vezane za rad trgovaca nedjeljom iznio je zamjenik premijera Luigi di Maio. Kazao je kako će vlada uvesti do kraja godine mjere koje ograničavaju radno vrijeme u velikim trgovačkim centrima. Motiv tog poteza je zaštita porodičnih vrijednosti.

 

Check Also

IRF organizuje konferenciju “Izvori finansiranja zelene i digitalne tranzicije i unapređenja infrastrukture sjevernog regiona”

Uz podršku Delegacije EU u Crnoj Gori i Kancelarije za evropske integracije, 29-30. novembra u …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *