Zbog neradne nedjelje u Italiji bez posla bi ostalo 50 hiljada zaposlenih

Dodajte komentar

Italijanski trgovački lanci procijenili su da će morati da otpuste desetine hiljada zaposlenih ako vlada ustraje na prijedlogu zabrane rada nedjeljom.

Francesco Pugliese, izvršni direktor trgovačkog lanca Conad izjavio je britanskom Guardianu da će zabrana rezultirati s 40.000 do 50.000 otkaza. Istovremeno će ojačati internet trgovinu što će se negativno odraziti i na velike i male trgovce. Procjenjuje se da nedjeljom kupuje oko 19,5 miliona Italijana, a taj je dan drugi najlukrativniji u nedjelji. Sadašnje zakonsko rješenje dopušta trgovcima samostalno određivanje radnog vremena nedjeljom, u zavisnosti od potražnje.

“Zabranjivanje rada nedjeljom u vrijeme kada svijet ide u drugom smjeru je smiješno. Uvijek me brine kada država počne da govori kada treba kupovati”, dodao je Pugliese.

Ideju promjene regulative vezane za rad trgovaca nedjeljom iznio je zamjenik premijera Luigi di Maio. Kazao je kako će vlada uvesti do kraja godine mjere koje ograničavaju radno vrijeme u velikim trgovačkim centrima. Motiv tog poteza je zaštita porodičnih vrijednosti.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *