Swiss Re: Globalna tržišta neživotnih osiguranja ispod prosječne profitabilnosti

Širom svijeta, najveća tržišta neživotnih osiguranja su ispod prosječne profitabilnosti, navodi se u najnovijem Sigma izvještaju Swiss Re Instituta “Profitability in non-life insurance: mind the gap”, što odražava postojeći jaz između zarada u sektoru neživotnih osiguranja.

Analiza pokazuje da osiguravači na glavnim zapadnim tržištima i u Japanu trebaju poboljšati marže osiguranja (profitne marže kao procenat premije) za oko 5 do 9 procentnih poena ako žele da isporuče željeni prinos na kapital (ROE) od 10% u budućnosti.

Trenutni ekonomski uslovi će imati koristi u budućoj profitabilnosti kroz povećanje kamatnih stopa i povrat investicija, ali neće biti dovoljno da se taj jaz zatvori. Istovremeno, očekuje se da će tješnje tržište rada gurnuti gore plate i ciljeve inflacije. Stoga, premium stope treba povećati više od trendova potraživanja kako bi se postiglo održivo poboljšanje profitabilnosti.

Globalni sektor neživotnih osiguranja je u slaboj fazi ciklusa profitabilnosti, koji odražava mekane rizike, slabe investicije i visok nivo kapitalnih sredstava.

Prema Sigma Swiss Re-u, uvjeti za osiguranje su i dalje mekani 2018. godine, posebno u komercijalnom osiguranju, ali izgleda da prolaze kroz silaznu tačku. Ovo je zbog velikih gubitaka usljed uragana u 2017. godini, što je uspostavilo stanje za korekciju cijena. Stope premije komercijalnih linija počele su da rastu krajem 2017.

“Gubici usljed katastrofa u 2017. godini izazvali su skromnu promjenu dinamike tržišta”, kaže Edouard Schmid, iz Swiss Re Group.

“Međutim, ostaje da se vidi koliko će jako i održivo tržište ostati. Povećanje stope računa i komercijalnih linija poslovanja koje nisu pogođene katastrofalnim gubicima, na primjer, bile su ispod početnih očekivanja”. U personalnim linijama, nekoliko ključnih tržišta je već nekoliko godina umjereno povećavalo stopu.

Check Also

Deseta prodaja imovine bivše fabrike Radoje Dakić

Stečajni upravnik Mladen Marković oglasio je desetu prodaju imovine bivše fabrike Radoje Dakić. Na prodaji …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *