Naaslovne strane dnevnih novina za 12. septembar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Deripaska sam sebe blokirao zbog 50 miliona

Ofšor kompanija Tangril equities limited sa Britanskih djevičanskih ostrva koju povezuju sa ruskim oligarhom Olegom Deripaskom blokirala je raskošni ljetnjikovac na rtu Platamuni na osnovu pozajmice od 50 miliona eura kćerki firmi Overseas assets management osnovanoj u Crnoj Gori. Na osnovu hipoteke upisane 5. septembra u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, da se zaključiti da je upravo toliko novca potrošeno za gradnju 11 luksuznih vila.

Koncesionar formira novu firmu sa radnicima i imovinom Aerodroma

Budući koncesionar crnogorskih aerodroma osnovaće posebnu novu firmu na koji će biti prenijeta pokretna i nepokretna imovina aerodroma, dok će sadašnja firma Aerodromi Crne Gora ostati samo sa obavezama i potraživanjima. Zaposleni u Aerodromima potpisaće nove ugovore o radu sa novom firmom koncesionara, dok će u “staroj kompaniji ostati svega par zaposlenih…

Dnevne novine

Slovenci u Crnu Goru od 2006. uložili oko 350 miliona eura

U Crnu Goru je, od obnove nezavisnosti, iz Slovenije investirano oko 350 miliona eura, kazao je predsjednik Privredne komore (PKCG) Vlastimir Golubović. On je, na jučerašnjem otvaranju Međunarodnog sajma preduzetništva u Celju (MoS), rekao da broj turista iz Slovenije koji posjećuju Crnu Goru, iz godine u godinu raste.

ČLANICE NATO OD JANUARA INVESTIRALE 244,4 MILIONA

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) je od početka godine do kraja jula iznosio 466,8 miliona eura, što je 47,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG). Istovremeno, iz države se odlilo 270,4 miliona eura SDI, što je skoro 67 miliona više nego u istom periodu 2017.

KONCESIJA JE NAJMANJI RIZIK ZA VALORIZACIJU AERODROMA

“Javne finansije nijesu ugrožene i to nije argument zbog kojeg se Vlada odlučila za koncesiju. Ova varijanta će obezbijediti najveću profitabilnost uz najmanji rizik”,kazao je juče ministar finansija Darko Radunović u razgovoru sa predstavnicima medija. On je naglasio da je sve što Vlada radi na razvoju i valorizaciji naših vazdušnih luka prilika da se poveća dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije.

Dan

Tužiće Luku Bar za 450 hiljada eura

Menadžment Luke Bar nije 13 mjeseci isplaćivao ugovorene obaveze hotelu “Sidro po osnovu važećeg ugovora, zbog čega su u tom ugostiteljskom objektu primorani da podnesu tužbu kako bi naplatili 450 hiljada eura. Hotel “Sidro je kćerka firme Luke Bar, iz koje je izdvojena zajedno sa još tri firme 2010. godine, jer njihova djelatnost nije povezana sa lučkim djelatnostima.

Sigurnost povezana sa ekonomijom

Sigurnost i vladavina prava u direktnoj su vezi s ekonomskim rezultatima, saopštio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilaiović na Strateškom forumu na Bledu. On je kazao da su podaci iz RCC-ovog godišnjeg istraživanja javnog i poslovnog mnjenja, Balkanski barometar, za ovu godinu zapanjujući, jer pokazuju da 79 odsto građana iz regiona smatra da se zakon ne primjenjuje jednako na sve.

Uloženo 350 miliona

U Crnu Goru je, od obnove nezavisnosti, iz Slovenije investirano oko 350 miliona eura, kazao je predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović. On je na otvaranju Međunarodnog sajma preduzetništva u Celju (MOS) rekao da je broj turista iz Slovenije koji posjećuju Crnu Goru iz godine u godinu veći.

Pobjeda

Koncesija obezbjeđuje najveću profitabilnost i najmanji rizik

Iz Aerodroma Crne Gore u posljednjih deset godina od dividende je u budžet države direktno uplaćeno svega 6,3 miliona eura, saopštio je ministar finansija Darko Radunović najučerašnjoj konferenciji za novinare, povodom predstavljanja nacrta koncesionog akta za crnogorske aerodrome koji je predstvila kompanija IFC kojaje savjetnik Vlade Crne Gore za projekat koncesije na aerodrome.Istaknuto je da je Crna Gora jedina država u kojoj je održana javna rasprava o koncesionom aktu i nacrtu ugovora o koncesiji za aerodrome i u kojoj je savjetnik-konsultant za valorizaciju aerodroma došao i prezentovao predložena dokumenta.

Pejaković: Voditi računa da budemo atraktivni novim investitorima

Kapital za osnivanje banaka sa sadašnjih pet miliona eura vjerovatno će biti povećan, ali treba voditi računa da Crna Gora ostane atraktivna za privlačenje novih investicija, kazao je Pobjedi generalni sekretar Udruženja banaka mr Bratislav Pejaković komentarišući najavu Centralne banke da se razmišlja o podizanju ljestvice.

Prosječan račun za struju 40 eura

Prosječan avgustovski račun za električnu energiju za domaćinstva na nivou Crne Gore, ukoliko se izuzmu neočitana mjerna mjesta u objektima koji nijesu stalno nastanjeni, iznosi 39,74 eura, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *