Kineske kompanije izbjegavaju američke carine prebacivanjem proizvodnje u Vijetnam, Meksiko i Srbiju

Dodajte komentar

Sve više kineskih kompanija pokušava da zaobiđe američke carine prebacivanjem proizvodnje u zemlje poput Vijetnama, Srbije ili Meksika, čime izbjegavaju obvezu označavanja proizvoda etiketom “Made in China”.

Dvije najveće svjetske ekonomije mjesecima vode trgovinski rat nakon što je američki predsjednik ovog ljeta uveo 25-procentne carine na uvoz niza kineskih proizvoda, potaknuvši Peking da uzvrati istom mjerom.

Iako bi izbjegli američke namete, kineski proizvođači široke lepeze proizvoda, od bicikala preko guma do plastike i tekstila, odlučili su da presele pogone u inostranstvo, prema javno dostupnim podacima.

Tako je proizvođači dijelova za bicikle Hl Corp, čije su dionice uvrštene u kotaciju berze u Shenzhenu, signalizirao ulagačima u avgustu da je pri selidbi proizvodnje u Vijetnam imao na umu upravo američke carine.

Kompanija će “smanjiti i izbjeći” uticaj carina, objavila je uprava, napominjući da je američki predsjednik u avgustu uveo carine na elektroneske bicikle te da su u planu i carine na bicikle i njihove dijelove.

Trump je prošle nedjelje upozorio da bi carine na kineski uvoz u dodatnoj vrijednosti 200 milijardi dolara mogle biti uvedene “vrlo brzo”.

“Nove carine neizbježno će natjerati kompanije da razmotre lance nabavke širom svijeta budući da će preko noći postati 25 posto manje konkurentne nego što su bile prije njihova uvođenja”, kaže Christopher Rogers, stručnjak za snabdjevne lance u kompaniji za trgovinske podatke Panjiva.

Lanci nabavke već su proteklih godina počeli seliti iz Kine koja je zbog rastućih troškova rada i zaštite okoliša postala manje atraktivna lokacija za proizvodnju.

Carine dolijevaju ulje na vatru, tumače stručnjaci i kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *