SD: Dobit Aerodroma od osnivanja 94 miliona

Dodajte komentar
Aerodrom Podgorica

Socijaldemokrate Crne Gore reagovale su na današnju izjavu ministra finansija Darka Radunovića. On je, između ostalog, kazao da je u crnogorski budžet u posljednjih deset godina od Aerodroma Crne Gore u formi dividende uplaćeno ukupno 6,3 miliona eura.

“Uvaženi ministre, radi objektivnog i preciznog izvještavanja javnosti, dužni smo predstaviti ispravku Vaših navoda, odnosno sljedeće činjenice: 

Tek 2013. država je donijela zaključak da se 70% dobiti Aerodroma Crne Gore uplaćuje u budžet, te stoga nije relevantan podatak o prilivima budžeta u periodu proteklih 10 godina, s obzirom na to da on obuhvata period od 2009. kada ta obaveza nije postojala”, navode iz SD-a.

Dodaju i da je bitno sagledati sve činjenice, kada se govori o rezultatima poslovanja Aerodroma Crne Gore, inače najuspješnijih u regionu.

“Dobit ACG u periodu od 2003. do 2017. godine iznosila je 39 miliona eura, a 55 miliona eura dato je nacionalnom avioprevozniku, Montenegro Airlines-u. Podsjećamo, sudbina nacionalnog avioprevoznika, u slučaju koncesije, bila bi neizvjesna.

U istom periodu isplaćeno je 70 miliona eura obaveza prema državi, 5,3 miliona eura na sponzorstva, a 3,6 miliona eura za low cost kompanije.Trenutno stanje na računu ACG je 21 milion eura novca kojim država kao osnivač, u skladu sa zakonom, može raspolagati, te je i to konkretan finansijski doprinos Aerodroma državi. Aerodrom u Podgorici 2017. zabilježio je najveći rast u regionu, i to od 20%. U prvom polugodištu 2018. zabilježen je rast od 25%, a broj putnika u istom periodu povećan je za 15% u odnosu na prošlu godinu.

Na kraju nas, uvaženi ministre Radunoviću, ne čudi ni informacija da IFC podržava model koncesija, uzevši u obzir da će oni od ovog posla zaraditi najmanje milion eura. Pa ipak, kada govorimo o finansijskom poslovanju ACG i prilivima u budžet, bitno je obratiti pažnju na sve, a ne samo na jedan pokazatelj. Sagledavši ih, pitamo Vas samo jedno – koja se još kompanija može pohvaliti ovakvim rezultatima?”, pitaju Socijaldemokrate.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *